Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


egy hetes menü bevásárló listával 2015. március

 ÍME EGY HETI MENÜ:

Hétfő: szárazbab főzelék sült hagymával, kolbászkarikákkal

Kedd: húsos lepény, alma kompót

Szerda: kelkáposzta főzelék sült hússal

Csütörtök: rakott káposzta

Péntek: csirkepörkölt szarvacska tésztával

Szombat: rakott krumpli

Vasárnap:  lecsós csirkemáj tarhonyával

ÉS KIEMELVE A BEVÁSÁROLÓ LISTA (kb. 4600-4800 Ft):

40 dkg száraz bab

8 nagyfej hagyma

70 dkg főzőkolbász

70 dkg darált hús

10 dkg sajt

1 kis fej kelkáposzta

1,5 kg krumpli

0,5 kg savanyú káposzta

0,40 dkg császár hús

15 dkg rizs

4 db csirkecomb

0,5 kg csirkemáj

1 lecsó konzerv

40 dkg száraz tészta

40 dkg tarhonya

5 dl tejföl

5 tojás

És napra bontva, receptekkel:

Hétfő: szárazbab főzelék sült hagymával, kolbászkarikákkal

beáztatjuk a babot előző este, sós vízbe feltesszük főzni. Fűszerek: babérlevél, majoranna. Ha megfőtt pirospaprikás rántással besűrítjük, és adunk hozzá 1,5 dl tejfölt. Két nagy fej hagymát hosszú szálakra vágunk, kevés zsiradékon inkább pároljuk, mint pirítjuk. Ha már üveges, rátesszük a karikára vágott kolbászt, egy kis pirospaprikát, és összerottyantjuk. Amennyiben babkonzervet használunk, úgy két doboz konzerv babot vegyünk, megcsináljuk a rántást, felöntjük a babbal, tejfölözzük, összefőzzük.

 

40 dkg szárazbab, két nagy fej

hagyma, egy szál főzőkolbász, tejföl

Kedd: húsos lepény, alma kompót

A lisztbe beleszórunk egy mokkáskanálnyi sütőport, egy kis sót, összekeverjük, és kb. 12 dkg margarinnal eldolgozzuk (fél kocka) egy-két kanál tejföllel átdolgozzuk, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ha fűszeresebben szeretjük, akkor a liszthez tehetünk egy kis morzsolt bazsalikomot is. A kész tésztát betesszük a hűtőszekrénybe. Egy kevés zsíron megfonnyasztunk egy kis hagymát, hozzátesszük a darált húst, sót, bazsalikomot, borsot, kevés kechupot, és lefedve megpároljuk a tölteléknek valót. Ha már kész, hagyjuk langyosra hűlni. Egy-két kanál tejfölt hozzákeverhetünk. Egy normálméretű tortaformát kibélelünk a tészta ¾-ed részével, beletesszük a húspépet, a visszamaradt ¼-e tésztával berácsozzuk a tetejét. Megkenjük egy kis tojással, vagy tejjel, és a sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Tortaszerűen szeleteljük, tálaljuk, adhatunk hozzá salátát.

alma kompót:

kb. 6 dl-nyi vizet felteszünk forralni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, egy pici sót, cukrot, vaníliás cukrot, és citrompótlót. Kb. 5 percig gyöngyözve forraljuk. Addig megtisztítjuk az almát, kivesszük a magházát, és kockára vágjuk. A már ízes lébe beletesszük, és további kb. 5 percig főzzük, hogy még kissé ropogós maradjon. Kóstoljuk meg, elég édes-e. Ha van otthon citrom, egy-két citromkarikát is belefőzhetünk.

20 dkg liszt, sütőpor, margarin

vagy zsír, 30 dkg darált hús,

fűszerek, sajt, 4 db alma, fűszerek

Szerda: kelkáposzta főzelék sült hússal

A kelkáposztát kisebb cikkekre vágjuk, két közepes krumplit megtisztítunk és kisebb kockára vágunk, egy lábosba beletesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Fűszerezzük sóval, köménymaggal, borssal, és egy kis rozmaringgal. Ha megfőtt, fokhagymás rántással besűrítjük.

Egy csík császárhúst besózunk, szórunk rá köménymagot, és lassú tűzön egy kis víz hozzáadásával puhára pároljuk, majd a végén zsírjára sütjük.

kisebb fej kelkáposzta, kb. fél kg,

2 nagyobb krumpli, fokhagyma,

császár hús

csütörtök: rakott káposzta

A káposztát, ha túl savanyúnak, vagy sósnak találjuk, átmossuk hidegvízzel, kicsavarjuk. Egy lábosba beletesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és megfőzzük. Amíg fő, addig a darált húsból pörköltet készítünk rövid szafttal (hagyma, só, bors, fokhagyma). A rizst megfuttatjuk, és megfőzzük. Egy tálat, vagy tepsit kikenünk zsiradékkal, egy a káposzta felét belesimítjuk, a pörköltöt összekeverjük a rizzsel, és rátesszük a káposztára, azt betakarjuk a káposzta másik felével. A tetejére bőven teszünk tejfölt, és ha van otthon, akkor kockázott szalonnával megszórjuk. A sütőbe kb. 40 perc alatt átsütjük.

 

 

savanyú káposzta fél kg ,

40 dkg darált hús, rizs

péntek: csirkepörkölt szarvacska tésztával

A csirkecombokat kétfelé vágjuk, zsiradékon hagymát dinsztelünk, rátesszük a húsdarabokat, átforgatjuk, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsot teszünk hozzá, egy kis majorannát is tehetünk bele, nagyon kevés vízzel felöntjük, és megfőzzük. A tésztához a vizet felforraljuk, ha már lobog, beletesszük a tésztát, és az újraforrás után kisebb hőfokra állítjuk, hogy ne lobogjon, de még forrásba legyen. Így kb. 10 perc alatt megfő. Leszűrjük, egy tálba tesszük. Savanyúságot adhatunk a menühöz.

 

Én a tésztaléből szoktam levest készíteni, egy kis rántást csinálok, akár hagymásat, akár fokhagymásat, pirospaprikával, a tésztalét ráöntöm, felforralom, kerülhet bele reszelt sajt, vagy egy-két tojás, egy kis petrezselyemmel megszórva a tetejét nagyon finom „rittyentett” levest ehetünk a főétel előtt.

4 db egész csirkecomb,

40 dkg száraz tészta

szombat: rakott krumpli

héjában megfőzzük a krumplit, valamint a tojásokat is. A kolbászt felkarikázzuk. Egy tepsit, vagy más sütőalkalmatosságot kikenünk olajjal, vagy zsiradékkal, ebbe belekarikázunk egy sor megtisztított főtt krumplit, kicsit megsózzuk, ráteszünk egy sor karikára vágott főtt tojást, és erre egy sor kolbászt. 3 db tejfölt kikeverünk egy tojással, ebből kb. a felét ráöntjük a kolbászos rétegre. Utána betakarjuk egy sor főtt karikára vágott krumplival, majd erre rátesszük a tojásos tejföl maradékát. Egy kis kockára vágott szalonnával megszórjuk, és a sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük. Valamilyen salátát, savanyúságot adhatunk hozzá.

 

1 kg krumpli, 5 tojás,

fél kg főzőkolbász, tejföl

Vasárnap:  lecsós csirkemáj tarhonyával

Két közepes hagymát kockára vágunk, megpirítjuk, sózzuk, paprikával megszórjuk és a nagyobb darabokra vágott csirkemájat rátesszük. Egy kis majorannával ízesíthetjük, ha már egyet rottyant a máj, ráöntjük a lecsókonzervet, és összefőzzük. A tarhonyát zsiradékon közepes barnára pirítjuk állandó keverés mellett. Forró vízzel felöntjük úgy, hogy kb. másfél centi víz legyen a tészta fölött, kis lángon egyszer-kétszer megkeverve puhára pároljuk. Mire elfogy a víz, a tészta is megpuhul.

 

fél kg csirkemáj,

1 lecsókonzerv, 40 dkg tarhonya

 

Nem számítva azt, hogy alap dolgok vannak a konyhában, mint pl. liszt, zsiradék, fűszerek, a heti étrend kb. 4600-4800 Ft-ba kerül.

40 dkg száraz bab

8 nagyfej hagyma

70 dkg főzőkolbász

70 dkg darált hús

10 dkg sajt

1 kis fej kelkáposzta

1,5 kg krumpli

0,5 kg savanyú káposzta

0,40 dkg császár hús

15 dkg rizs

4 db csirkecomb

0,5 kg csirkemáj

1 lecsó konzerv

40 dkg száraz tészta

40 dkg tarhonya

5 dl tejföl

5 tojás

   
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.