Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


házi sütemények

Olyan receptek kerülnek ide, amiket én kipróbáltam, sütöttem - s mivel egy teljesen hagyományos konyhában készülnek, otthon, nálam, ezért házi sütemények:-)

Legyen az első, a múlt heti PUNCS-TORTA

Mivel elromlott a sütőm, így egy kis méretű elektromos szendvics sütőben gyártok mindent, aminek alsó-felső sütőszála van, és 25 percre lehet maximum beállítani a sütési időt. A tepsije - ha ezt egyáltalán annak lehet nevezni kb. 14x25 cm, kb. 1 cm magas. Ezt a tortát én alufólia sütő-tálcában készítettem.:

Alutálca EKOZ 930ml  ALM-0002 R45  22,5x17,5x3

Ez belefér a sütőbe. Tehát hozzávalók - a tésztához:

3 db tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál víz, egy fél mokkáskanálnyi sütőpor, egy csipet só.

Töltelékhez: barack lekvár, kávé, rum-aroma, narancshéj, kevés cukor, piskóta darabok.

A három tojás fehérjét felvertem habnak, a sárgáját habosra kikeverte a cukorral, és a vízzel, beletettem kanalanként a lisztet, majd a sütőport, legvégén pedig beledolgoztam a tojáshabot. Kikent, lisztezett tálcába öntöttem, és a már meleg sütőben kb. 30 perc alatt készresütöttem (tűpróba!) Nyilvánvaló, ha gáz, vagy elektromos "normális" sütőt használtam volna, a sütési idő kb. 10-15 percre csökken. A kész piskótát kiborítottam a formából, majd még melegen körbevágtam a tetejét, hogy kis karimája maradjon, majd leemeltem ezt a kb. 1 cm vastag tésztalapot. Kb. 1 cm széleket hagyva a tésztát körbevágtam, és egy villa segítségével kiemeltem e belsejét, tehát így kaptam egy "piskóta-tálat". A kiszedett piskotatésztát kis darabokra tépkedtem, a kezemmel, kb. fél-egy centisekre, egy külön tálba tettem, majd hozzákevertem barack lekvárt, rum aromát, egy kevés porcukrot, kb. egy evőkanálnyi hideg kávét, és reszeltem bele egy kis narancs héjat. Ezt mind összekevertem, amolyan "csuszpájz" :-) lett. A kivájt piskótát belülről megkentem vékonyan baracklekvárral, majd az üregbe beletöltöttem a tölteléket. Ezután visszatettem a tetejét, amit előzőleg a belső felénél, ami a töltelékhez ér, szintén bekentem barack lekvárral. Majd az egészet visszaraktam a sütő-edénybe, rátettem a tetejét - mindegyikhez van egy kemény-papír tető - és nemes egyszerűséggel arra raktam egy fél kilós sárgaborsót, mert az egész dolgot le kell nyomatni valamivel, s ez volt a kézenfekvő. Kb. fél-óra, óra múlva a nyomatékot le lehet venni, majd ekkor jön a mááááz!!! ami ugye, rózsaszin. Ez okozta először a legnagyobb problémát....de megoldottam. Porcukrot kevés vízzel kikevertem, majd beletettem egy teáskanálnyi céklalét...konkértan az általam elkészített céklasalátából kivettem, és bár az ecetes volt, de egy csöppet sem lehetett ezt érezni a kb. 10-15 dkg cukorral összekeverve, viszont gyöngyörű rózsaszín lett! Még került bele kb. 1 dkg vaj, és egy nagyon kevés citromlé. Az egészet jól kikevertem, és rákentem az összerakott piskótára. Gyöngyörű lett!! fényes, és mégsem törékeny, hisz ezért kell a vajat beletenni. 

Ezt a tortát ajándékba készítettem, állítólag irtózatosan finom lett, én sajnos nem ettem belőle, és később jutott eszembe, hogy le is kellett volna fényképezni. DE! Mivel ennyire izlett, így megigértem, hogy nem sokára újra megajándékozom őket egy nagyobb adaggal...:-) így kb. két hét múlva már kép is kerül e recepthez. Még csak egy dolog: ha nincs gyerek a közelben, vagy aki nem zárkózik el az alkoholtól, akkor persze nem rum-aromát teszünk bele, hanem rendes rumot. A kész süteményt egy napig hűtőszekrénybe kell "érlelni", és egy nap után elfogyasztani. Ez egészen biztos, mert fél nap várakozás után lett először felvágva, majd a maradékot este ették meg, és nagyon sajnálták, hogy nem várták ki az egy napot, mert akkor, este volt az igazi, az egy napos pihentetés után. Ezért megigértem, hogy legközelebb nálam fog állni a hűtőben egy napot, és majd úgy kapják meg, hogy ne kelljen keringeni körülötte, várni a tökéletes időzítést, nyálcsorgatva:-)

Remélem, ha kipróbáljátok, nektek is sikerülni fog!

 


 

 

Cikkek

Vendégeket vártam - sütöttem

2010.01.22

gyors, olcsó, és finom!