Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vendégeket vártam - sütöttem

2010.01.22

Vendégeket vártam, s gyorsan kisütöttem nekik valamit A múlt héten két barátnőmet vártam hétvégén egy kis beszélgetésre, és készülődtem délelőtt, hogy minden rendben legyen, amikor megérkeznek. Tulajdonképpen takarítgattam, és elpakoltam. Mivel elég korán végeztem, így elgondolkodtam, mivel is kínálom meg őket? Szétnéztem otthon, s megelégedve nyugtattam magam, van csoki, kávé, tea, végül is, ha valaki éhes, egy-két szendvicset is tudok készíteni. Ám egyszer csak hirtelen ötlettől vezérelve, úgy döntöttem, sütni fogok, hisz olyan régen volt már, amikor süteményt készítettem. Az idei karácsonykor a főzés, sütés, a karácsonyfa állítás is elmaradt, így valóban régen tüsténkedtem ilyen célból a konyhában. El is készítettem egy közepes adag sajtos pogácsát, és egy kis édes rágcsálni valót, mindkettő annyira ízlett a Barátnőimnek, hogy elkérték a receptet. No, itt egy kicsit bajba kerültem, mert recept ugyan nem volt, de megígértem, hogy megírom, s felteszem ide a honlapra, hogy más is elkészítse, amennyiben elég bátor, és vállalkozó szellemű Mindezt csak azért mondom, mert sem súlyt, sem adagot nem fogok írni, azt tudom lejegyezni, hogy mit is csináltam.

Sajtos pogácsa: Kb. 30-40 dkg finom lisztet tettem egy tálba, abba kb. háromnegyed zacskónyi sütőport szórtam. kb. 12 dekányi margarint találtam a hűtőben, s beletettem, elmorzsoltam, majd rájöttem, ez zsiradéknak kevés, ezért tettem hozzá még olajat, ez lehetett talán egy deci. Ezzel tovább morzsoltam, majd beleütöttem egy tojást, beletettem kb. 2,5 dl tejfölt, ennyi volt még a dobozban, egy kis kefirt, aztán reszeltem az egészbe egy kis füstölt sajtot, meg egy kis trappistát is a reszelő nagy fokán (káposztareszelő részén), megszórtam még kb. három kiskanálnyi sóval, és az egészet jól összegyúrtam. Rugalmas, jó tapintású tésztává állt össze, s gondoltam, akkor pihenjen hidegen, betettem a hűtőszekrény középső polcára.

Aztán rájöttem, hogy ha lúd, legyen kövér alapon, édes sütit - korongok és kiflik - is gyártok. Íme, amit találtam: Kb. 20 dkg finom lisztet, és kb. 8-10 dkg zabpehelylisztet beleszórtam egy másik tálba. Ebbe úgy fél zacskónyi sütőport tettem, aztán találtam tisztított diót a hűtőben, ezt marokba öntöttem, és a reszelő káposztareszelő oldalán igy a tenyeremből lereszeltem, magyarán hozzányomtam a kezem, és húzogattam, s így lereszelődött, némely darab melléhullott, kicsit nagyobba, de ez nem volt érdekes. Tettem bele még kb. 15 dkg kristálycukrot, egy tojást, annyi olajat, hogy gyúrható legyen, és egy kis kávétejszínt belelocsoltam az edényből, lévén ez volt még a hűtőben. Aztán gondoltam, legyen egy kicsit aromásabb, így belelöttyintettem még egy kis citrom aromát, meg egy kis őrölt fahéjat is szórtam bele, s mint a gyerekek a gyurmát, jól összedolgoztam. Ez is lett egy kupacka, s ezt is beletettem a hűtőbe.

Nos, ekkor begyújtottam a sütőt, a legnagyobb lángra, kicsit kiliszteztem egy nagy tepsit, előszedtem a pogácsa tésztát, úgy másfél centi magasságúra elnyújtottam, megkentem egész tojással, szórtam még rá reszelt sajtot vegyesen, meg is sóztam, és a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Ebből az adagból nekem egy nagy gáz tepsi, és egy kisebb lett tele. Úgy 5-10 perc alatt meg is sült.

Az édes tésztát ezután kivettem, és elkezdtem sodorgatni, mint a nudlit, kb. 4 cm-esekre vágtam, és patkó alakra hajtottam, így tettem a tepsibe. De egy idő után meguntam, és akkor korongokat szaggattam belőle, előtte jó vékonyra, úgy 3-4 mm-esre kinyújtottam tésztát. A korongokra amire jutott nem olvadó lekvár kockát tettem, ez is volt még vagy 10 darabra elegendő a hűtőajtó rekeszében. A többit üresen hagytam. Ez a tészta 5-6 perc alatt kisült, azon forrón porcukorba hempergettem. Nos, ez volt az a vendégváró rágcsálni való, aminek olyan nagy sikere volt!:-)

Remélem, nektek is fog sikerülni!