Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


akik még sose voltak a konyhában, azoknak

2009.09.30

SZAKÁCSKÖNYV NAGYON KEZDŐ,

NAGYON ITTHONI ÍZEKRE VÁGYÓ,

NAGYON ÉHES

 

LÁNYKÁKNAK – FIÚKNAK J

 

nahát akkor kezdjük az alapoknál!J))

 

A főzéshez nem kell semmi, csak fantázia, és bátorság! Főleg bátorság!J)

Amikor az ember kitalál magának valamit, hogy elkészíti, akkor először is összeszedi a hozzávalókat, és azt magaköré rakja asztalra, pultra, szóval „kéz alá”.  – már csak azért is, hogy közbe ne kelljen kapkodni, és keresgélni.

A mennyiséget az határozza meg, hogy tudja az ember, hogy hány adagot készít, saját magának, vagy két embernek, vagy hánynak???

Krumpliból egy normális étkű ember 2 db-ot eszik meg, két közepes krumplit, ami kb. 9 cm hosszú, és úgy 5 cm átmérőjű.

Rizsből nyersen egy embernek kb. 8 dkg-t kell főzni, ami kb. 5 púpozott evőkanálnyi.

Húsból általában egy adag 12 –15 dkg.

Száraz tésztából egy adag kb. 8 dkg.

 

Nos, akkor nézzük a mércéket, hisz nincs mindenhol mérleg – egyébiránt minek is?

 

1 evőkanálnyi liszt, gríz, cukor, só egyenlő kb. 2 dkg-val, tehát nem kell mérleg, csak a kanalakat kell számolgatniJ, természetesen a cuccal teli kanalat, a cucc pedig liszt, gríz és cukor esetében pupozva, só esetében pedig laposan.

Nem tudom, hogy ott lehet-e kapni tejfölt, gondolom olyat, mint itt nem. De van, az un. főzőtejszín, meg van ugye joghurt, meg kefir, szóval ezekkel azért ki lehet váltani a tejfölt, ahova az kellene.

 

Ha valahol az van, kikeverni, az egyértelmű, ember beleteszi egy tálba, tányérba, amilye van, és keveri, míg egy állagú nem lesz a dolog.

Általában a szilárdhoz tesszük a folyósat. Tehát értem ez alatt, liszthez a vizet, liszthez a tejet, kefirt, tejfölt, ilyeneket. Ha nem így lenne, leírom.

 

Azt sem tudom, vajon túrót lehet-e kapni – ilyen magyar túrót bizti nem – de van az olaszoknak a sajtkrémjük, azt biztos lehet, ez olyan állagú, mintha mi a magyar túrónkat nagyon krémesre kevernénk, végül is ez is jó, némely helyeken lehet helyettesíteni a túrót. (bár mondjuk abból sose nem lesz túró rudi!J)

 

Ahol azt írom, keverőgéppel, persze nem muszáj a gép, kikeveri az ember kézzel, csak egy kicsit tovább tart. J

 

Nos, ez a Te Szakácskönyved, ami a nagyon egyszerűtől az egyszerűig tart, kezdődik a hideg ételekkel, majd a tojásosok, a tejesek, a zöldségesek, a húsosok és a tészták jönnek. Aztán tettem még bele egy pár lapot, hogy majd a saját kreációidat is le tudd írni, és milyen jó lesz majd visszagondolnod úgy 10-15 év múlva, hogy hmmmm… azok a londoni ízek!J

 

Hideg hami!

 

Túrókrémmel töltött gépsonka


Hozzávalók egy embernek: egy tál, amibe keveri az ember a krémet, hozzá villa, mert ezzel egyszerűbb, egy lapos tányér, amire ráfekteted a sonka szeleteket.
kb. 3-4 Szeletelt gépsonka, 3-4 evőkanál túró – kb. 10 dkg – 1 evőkanál vaj, vagy margarin, kicsi tejföl, só, bors, kapor ízlés szerint.

 

Nos, veszünk egy tálkát, beletesszük a túrót, a vajat, tejfölt, a fűszereket, és kikeverjük, hogy amolyan krémes legyen. Ha nincs túró, akkor a sajtkrém is jó, akkor kevesebb vaj kell bele.

Ha már sima a krém, akkor a sonkára rákened, és feltekered mindegyiket, hengerszerűen. Be kell tenni kicsit a hűtőbe, salátát, zöldfélét lehet hozzá enni, ha ínyenc vagy, akkor egy kis diót is, hmmm. A dió nagyon jó a sajttal, túróval, sonkával!


Kőrözött

 

Hozzávalók (4 személyre):


30 dkg juh (brindza, lehet ez van a csomagolásra írva! ) vagy tehéntúró, esetleg vegyesen, 1 fej kb. egy tojás méretű vöröshagyma, egy teáskanál pirospaprika, 3 csipet só, késhegynyi bors, késhegynyi köménymag, ízlés szerint tejföl.


egy tál, egy vágódeszka, villa.

 

A túrót elkezdjük kevergetni a pirospaprikával, akkor jó, ha krém narancssárga színű, bele a só, bors, köménymag, aztán az összevágott apró hagyma. Jól összekeverjük, ha gondolod, lazíthatod egy kanál tejföllel.

Kész van, kend a kenyérre, vagy tölts meg vele egy zöldpaprikát, és akkor szeletelheted isJ


Tojás!

 

Nos, a tojás egy isteni találmány, mert két perc alatt ehető lesz, ha mondjuk rántotta a dolog! De nagyon finom a tükör tojás, ha nem akarod sütni akkor ugye a főtt tojás, vagy a lágy tojás, az omlett például isteni, és komplett vacsora is lehet.

Hát akkor ugye ha lágy akar lenni az a tojás, akkor a forrásban lévő vízbe beletesszük, és főzzük kb. 3-4 percig. Akkor kívül már egybe van a fehérje, folyós a sárgája belül.

Ha kemény akar lenni az a tojás, akkor főzzük kb. 10 percig! Lehűtjük hideg vízzel, és így könnyen lejön a héja. Karikára vágjuk, és vajas kenyérre tesszük. Karikára vágjuk, és rakott krumpliba tesszük. Karikára vágjuk, és összekeverjük egy kis majonézzel, akkor mán tojássali! Ketté vágjuk, kivesszük a sárgáját, összekeverjük egy kis mustárral, vajjal, sóval, visszatesszük a fehérjébe, és leöntjük majonézzel, és jééé, olyan mint a kaszinó tojás! Kettévágjuk, kivesszük a sárgáját, összekeverjük egy kis vajjal, májkrémmel, vagy kolbászkrémmel, vagy halkrémmel – szóóval variáljuk, visszatesszük a fehérjébe – töltött tojás!

Ha serpenyőbe olajat melegítünk, egy személyre két tojást számítva azt felütjük egy bögrébe, villával felverjük, megsózzuk, beleöntjük a forró olajba, és megsütjük, sima rántotta. Ha előtte még sütünk egy kis hagymát, akkor hagymás tojás rántotta.

Ha a serpenyőbe megmelegítjük az olajat, és abba ütjük óvatosan a tojást, kisebb lángra tesszük, letakarjuk, egy-két percig sütjük, tükörtojás!

Ez meg itt alant, egy komplett fullos vacsora, tojás, de felturbózva!

 

 

Gombás tojás


Hozzávalók:
2-3 db tojás, 15 dkg gomba, 1 db kis fej hagyma, vaj, fél csomó petrezselyem,
Vegeta, só.

Eszközök: tányér a tojáshoz, tányér a gombának, vágódeszka, éles kés.

 

1.      a gombát én, bárki bármit mond, csak megmosom, és a tönk sáros részét vágom csak le, vagyis magyarán az alját. Szóval, először gombát megmosni.

2.      Hagymát megpucolni, és kis kockára vagdosni.

3.      Petrezselymet megmosni, összevágni – én ollóval szoktamJ , mintha papírt darabolnék - sokkal egyszerűbb!

4.      Tojást összekeverni a tányérba.

5.      Fűszereket kikészíteni.

6.      Nos, bekapcsolni a tűzhelyet, rátesszük a serpenyőt, bele egy kb fél evőkanálnyi vajat, bele a petrezselymet, a hagymát, egy kicsit pároljuk, ez úgy kb. 3-4 perc, közepes lángon, kevergetve, rátesszük a gombát, a sót, a vegetát, kicsi só kell, mert a vegeta egyébként is sós, lehet neked a vegeta is elég! Letakarjuk, és kb. 5 percig pároljuk.

7.      Ráöntjük a tojásokat, és megsütjük. Keverjük, vagy csak toszogatjuk, ki hogy szereti, én nem nagyon kevergetem, inkább alányúlok és megfordítom nagyobb darabokba a tojásos gombát, mert nekem így finom…J

Nos, kész van, lehet enni!

 

 

 

 

Tejes ételek


Tejbegríz

 

Hozzávalók: kb. fél liter tej, és kb. 4-5 púpozott evőkanál gríz, vagyis búzadara.

Lábosban felforraljuk a tejet, teszünk bele egy csipet sót, kb. 2 teáskanál cukrot, és beleszórod a grízt, és kicsi lángon kevergeted, kevergeted, a gríz el kezd majd dagadni. Akkor főtt meg a gríz, ha áttetsző, és dagadt a gríz szem. És kész van. Tegyél rá kakaót, lekvárt, akármit, ami jól esik, akár gyümölcsöt is!

 

 

 

Tejberizs

Kb. egy pohár rizs, víz, kb. egy pohár tej, só, cukor, kb. egy evőkanál vaj.

Egy lábos, egy fakanál.

 

A rizst tedd a lábosba, önts rá annyi vizet, ami épp ellepi, tedd hozzá a vajat, egy csipet sót, és lassú tűzön időnként megkeverve, de közben letakarva főzd. Ha a rizs felszívta a vizet, szóval már nincs alatta, akkor annyi tejet önts rá, ami ellepi. És főzd tovább. Ez kb. összesen 2x10 perc, ha már a tejet is felszívta, megfőtt, ha mégsem, akkor önt még hozzá egy kis tejet, és főzd tovább. Ha puha, tegyél hozzá cukrot, kb. egy evőkanálnyit, keverd össze, aztán valamit tegyél rá, ami jól esik, kakaó, fahéj, lekvár, a fantáziád szerint. Ha nagyon finire akarod, tehetsz bele egy vaníliás cukrot is.

 

 

Császár morzsa 4 személyre

 

25 dkg rétesliszt, 25 dkg búzadara 4 tojás, kb. 0,5 l tej 15 dkg vaj, kevés só 15 dkg porcukorbefőtt vagy lekvár.

 

egy nagyobb tál, egy kisebb tál, habverő, serpenyő, fakanál,

 

Elkészítés:

A lisztet és a darát a tejjel összekevered, és fél órát állni hagyod.

Közben a fehérjét a sárgájától szétválasztod a tojásnak, a fehérjét a porcukorral felvered habnak. Szóval addig kevered, vered, amíg habos nem lesz.  Először a fehérjét kell csak úgy verni, ha már keményedik, kis adagonként kell a cukrot hozzá tenni, és verni tovább.

No, az összekevert tejes darás lisztes dologba belekevered a tojás sárgákat, meg a kemény habot A serpenyőbe beleteszed a vajat, felmelegíted, ha forró az egész kutyulmányt beleöntöd a serpenyőbe, és folyamatosan kevered, erre elkezd majd sülni, és olyan gombócokká alakulni, szóval addig kevered, amíg nincs híg rész, csak a nagyobb morzsa alakú gombócok.  Ezzel kész is, és eheted befőttel, lekvárral, akármivel, amivel jól esik.

 

Domika

Hozzávalók: egy embernek mondjuk 2  zsemle, 3 dl tej, 15 dkg reszelt trappista vagy egyéb sajt, 2 dkg vaj, só.

Egy tűzálló tál, vagy tepsi, vagy végül is jó egy lábos is. nos, bekapcsoljuk a sütőt! Aztán a zsömléket felszeleteljük, kb. 4 szeletet lehet egy-egy zsömléből vágni keresztbe. ezek után az edényt, a tálat, vagy tepsit, vagy valamit kikenjük – összemaszatoljuk J) - a vajjal, vagy hát ugye helyettesíthetjük margarinnal is - ráteszünk 1 sor zsemleszeletet, olyan edényt válassz, amibe mondjuk három zsömle szelet fér bele egyszerre. Ezekre a lerakott zsömlékre ráteszel vaj, vagy margarin darabkákat, úgy mindegyikre egy-egy borsonyit, megszórod reszelt sajttal, majd ismét zsömleszeleteket rakunk rá. Ezt addig ismételjük, amíg a tál meg nem telik, és a zsömle el nem fogy. Számításom szerint ugye három emelet leszJ vagy valami ilyesmi. A tetejére is sajt kerül. A 3 dl tejbe teszel egy kis sót, mondjuk két-három csipettel, összekevered, és ezzel a sós tejjel leöntöd!  Az egész cuccerájt be kell tenni a már meleg sütőbe, és addig sütni, amíg a teteje rózsaszínű-barnás lesz, az olvadt sajttól. Ez kb. 20 perc. Mindenféle salátát lehet hozzá enni.

 

Zöldségesek


Puritán répa

 

Sárgarépa egy nagy szál, vagy akár egy csomag is! hm. Mondjuk úgy legyen 30 dkg egy embernek!  cukor, só, vaj, serpenyő, fakanál.

A répákat megtisztítjuk, levágjuk, vagy kapargáljuk a héját. Megmossuk, és kockára vágjuk. A serpenyőbe melegítsd meg a kb. egy evőkanálnyi vajat, tedd bele a répát, tegyél rá kb. egy teáskanál cukrot, kb. 4 csipet sót, és kis lángon fedő alatt párold meg. Nem igazán kell alá még víz se, de azért néha kevergesd, és kukkolj bele, van-e alatt lé. Úgy 10-15 perc alatt, ha kicsi kockára vágtad, megpuhul. Megszórhatod petrezselyemmel. Ha sütsz vagy főzöl hozzá egy-egy virslit, vagy tojást, akkor nagyon finom vacsorád lesz percek alatt.

 

Paprikás krumpli

 

Hozzávalók egy személyre:

Kb. 3 db közepes krumpli, egy közepes hagyma – tedd össze a mutató és hüvelykujjadat, csinálj belőlük egy karikát, na kb. ekkora a közepes hagyma. Kb. 2-3 evőkanál olaj, pirospaprika, só, bors, esetleg virsli, vagy kolbász, ha van zöldpaprika, vagy paradicsom

Kell még: egy lábos, egy éles kés, egy vágódeszka.

1.      megpucoljuk a krumplit és a hagymát.

2.      Összevágjuk a krumplit, ki hogy szereti, én kockára, van aki hosszúkásra vágja

3.      Összevágjuk a hagymát,

4.      Ha van z.paprika, meg paradicsom, megmossuk, és mindkettőt csak kettőbe vágjuk.

5.      Egy lábosba beletesszük a két-három evőkanál olajat, bele az összevágott hagymát, és kevergetjük, pirítgatjuk.

6.      Ha „üveges” vagyis kezd átlátszó lenni, de még nem pirul, ez kb. 2-3 perc, beletesszük a z.paprikát, a paradicsomot, a krumplit.

7.      Most szórd meg piros paprikával, úgy kb. egy teáskanál, így biztos nem fog a piros paprika leégni!  Megkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, szóval ráöntjük a vizet, hogy eltakarja a krumplit. Sót, és borsot teszünk bele, esetleg köménymagot, ha szereted.

8.      És kb. 20 percig közepes lángon főzzük. Ha nagyon forr, tedd kisebbre. Aztán ez így megfő magának.

9.      Amikor kész, beleteheted a virslit, vagy a kolbászt, ezeknek elég 3 perc is, és még főzöd velük.

 Ilyen egyszerű, aztán jól meg kell enni.J

 

Rakott krumpli

Egy személyre

Hozzávalók: kb. 4 db közepes krumpli, 3 tojás, kb. 15 dkg kolbász, vagy virsli, vagy ha ezt nem szereted, el is maradhat., tejföl, esetleg reszelt sajt, só.

Kell még egy lábos, egy vágódeszka, egy tálka, amiben majd összekevered a tojást a tejföllel, vagy kefirrel.

Megmossuk jó alaposan héjával a krumplit. Beletesszük egy lábosba, egészbe, és megfőzzük – vagyis, héjába főtt krumpli – ez kb. 20 perc, villát bele kell dugni, ha puha, akkor jó. Kb. 15 perc főzés után ugyanide, ebbe a lábosba tegyél bele két tojást, hogy az is megfőjön a krumpli mellett, szóval, kemény tojást főzünk, de egy lábosba is működikJ

Amíg fő a krumpli-tojás, a virslit, vagy a kolbászt karikára vágjuk, egy tejfölt összekeversz 1 egész tojással, és reszelsz egy kis sajtot.

Ha kész a krumpli meg a tojás, akkor hidegvizet öntesz- engedsz rá, és ha már nem forró, akkor megpucolod .

A krumplit is, és a tojást is karikára vágod, külön egy-egy tányérba tedd bele, így egyszerűbb lesz majd dolgozni vele.

Veszel egy tepsit, bekapcsolod a sütőt! A tepsit kikened vajjal, vagy margarinnal, szóval összemaszatolod, és elkezded bele rakni a karikára vágott krumplit, egymás mellé, kicsit megsózod, egy kis tejfölös –tojással meglocsolod, és ráteszed a következő sort, ami a karikára vágott tojás. Megsózod, kis tejfölös tojás, majd a kolbász, vagy virsli, erre nem kell semmi, megint a krumpli. Ha minden igaz, elfogyott a hozzávaló, leöntöd a maradék tejföl-tojás keverékkel, megszórod reszelt sajttal, és bedugod a sütőbe! Kb. 20 perc alatt megsül, vagyis rózsaszín a teteje, és nagyon fini! Egyébiránt szalonna szeleteket is szoktak rátenni, a sajt helyett, de szerintem így „lájtosan” fini!

 

Tojásos krumpli

Hozzávalók: 2 közepes krumpli, 3-4 kanál olaj, 2 tojás, reszelt sajt.

És még: egy serpenyő, egy tepsi.

Krpumlit megpucolni, kicsi-apró kockára vágni, úgy 2x2 cm.

Olajat felmelegíteni, krumplit bele, kevergetni, piritgatni.

Tojást felverni, vagyis összekeverni.

A piritott krumpli bele a tepsibe, ráönteni a tojást, rá a reszelt sajtot, és zutty bele a sütőbe!

Ha megolvad, rózsaszín a sajt, akkor jó. Ha akarsz, tegyél a tojásba még petrezselymet összevágva. Ja, és savanyúság, vagy valami saláta hozzá!


 

 

Húsok

 

Sajtos virsli ( már amennyiben a virsli húsJ)

 

2 pár virsli, vagy egy pár virsli, mennyire vagy éhes??J

Ha bőrös, akkor csak hosszába vágj egy mélyedést, ha műanyagos, akkor először vedd le a műanyagot róla. A mélyedésbe tegyél bele egy kis paprika krémet, és dugjál még bele sajtot. Tedd az egészet bele egy grillsütőbe, vagy a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt elolvad. Ez kb. 10 perc a sütőbe, és kb. 8 perc a grillben.

 

Sóban sült csirke

 

Hozzávalók: egy kiló só, egy kicsi kb. 80 dkg-os- 1 kg-os csirke.

Egy tepsibe szórd bele a sót, egyenletesen. Az egész csirkét megmosod, és ráteszed a sóra, belefekteted! Rászórhatsz grill fűszert. A csirkét a hátára fektesd!

Előre bemelegített tepsibe beletolod, és nagy lángra teszed a tűzhelyet, és megsütöd. Kb. 30-40 perc.  Olyan lesz, mint a grill csirke.

 

Babos csirketál


ez négy adag!!! Tehát ha mondjuk, megfelezed a mennyiséget, és úgy csinálod meg, akkor egy-két napra elég!

Hozzávalók: 50 dkg filézett csirkemell ami azt jelenti, hogy nincs benne csont, és nincs rajta bőr. 40 dkg zöldbab (lehet egy zacskó fagyasztott, vágott zöldbab is), 2 db zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, ami kb. 2 db, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor – ez elmaradhat, ha nem szereted, 4 dkg vaj, vagyis két evőkanálnyi, de ez lehet margarin is, ételízesítő, őrölt fehér bors. 

Kell még egy vágódeszka, egy éles kés, egy serpenyő, vagy lábos, amihez van fedő!

 

A csirkemellet megmossuk, és kockára vágjuk. A serpenyőbe, vagy lábosba beleteszed a vajat, vagy margarint, amikor felolvadt, akkor beleteszed a kockahusit, és megszórod az ételizésítővel, mintha megsóznád, és kevergetni kezded. Közepes lángon, ha gáz tűzhely, ha villany, akkor a közepes állásnál. Amint kevergeted, a hús elkezd fehéredni, ahogy a rostokat a meleg összekapja. Addig kell kevergetni, ez kb. 5 perc, amíg már sisteregni nem kezd, magyarán, lepirítjuk – konyhanyelven. Nos, ekkor hozzáadjuk a  vágott zöldbabot, kockára vágott paradicsomot, karikára vágott zöldpaprikát. Őrölt fehérborsot, egy csipetnyit, áttört, vagy nagyon apróra vágott  fokhagymát is teszünk hozzá és tovább pirítjuk, magyarán kevergetjük, úgy 1-2 percig. Ráöntjük a fehérbort, vagy ha ezt nem szereted, akkor egy kis vizet,  és rövid idő alatt, lassú tűzön főzzük, tehát kisebb lángon, vagy kisebb villany fokozaton úgy, hogy azért kicsit „pöfékeljen”, rotyogjon főzöd, kb. 15 perc, és kész. És aztán meg kell enniJ) ha nem akarsz mirelit babot venni, akkor konzerv babbal is jó, de akkor a húst a fűszerekkel kevés vízzel, vagy a borral puhára főzöd, ugyanúgy, mint ahogy az előbb írtam, kb. 15 perc alatt puha lesz, és akkor a konzerv babról leöntöd a levét, magyarán kiöntöd az nem kell, és a babot ráteszed a megfőtt húsra, és átkevered, összemelegíted, és kész.

Persze, ha szereted még tehetsz bele tálaláskor egy kanál tejfölt, vagy kefirt, vagy joghurtot.

 

Abbahagyhatatlan csirke


Hozzávalók: csirkemell, ha magadnak csinálod, akkor 1 db csont és bőr nélküli, 1-2 evőkanál liszt, fél teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors,  só, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt köménymag, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, egy evőkanál vaj.

 

Ezen kívül egy tepsi, vagy lábos, vágódeszka, éles kés, egy lapos tányér, vagy tálca, alufólia.

Először: bekapcsoljuk a sütőt! Közepes hőmérsékletűre.

Másodszor: A megmosott csirkéből szeletet vág az ember, egyébként, ha megfogod a csirkemellet, szinte adja magát, hogy két részre vágd, mert csak egy vékony hártya választja el a csirkemellnél a két réteg husit, amiből áll, szóval egy csirkemellből négy szeletet lehet gyártani.

Harmadszor: a hagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk.

Negyedszer: A tepsit, vagy lábost, vagy amiben majd sütni fogod, kikened vajjal, vagy margarinnal.

Ötödször: A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymát összekeverjük a lapostányérba. 

Hatodszor: A húsokat beleforgatjuk ebbe a keverékbe, és a kivajazott edényzetbe  egymás mellé rakjuk. Marad egy kicsi ebből a fűszeres lisztből, a maradékot szórd a húsok tetejére.

Hetedszer: Rárakjuk a felkarikázott hagymát, megszórjuk a reszelt sajttal.

Nyolcadszor: az olajat a tejföllel összekeverjük, és leöntjük az egészet ezzel az olajos tejföllel. Főzőtejszín van, az is jó, ha nincs tejföl, akkor a főzőtejszínből veszel egy decit, és összekevered az olajjal.

Tepsit alufóliával letakarjuk, és zutty be a sütőbe! közepes lángon kb. 30 percig sütöd. Utána leveszed a fóliát, és még fólia nélkül kb. 10 percig, hogy a teteje megpiruljon. Na ehhez mindenféle köretet lehet csinálni, mondjuk akár krumpli pürét, vagy csak úgy megfőzöd a krumplit, de szerintem kenyérrel is finom, meg salátával. És ez jó hidegen is! A krumpli pürét leírom, de azt lehet műből is csinálni, szóval zacskóbólJ)

 

Almás csirkemell


Hozzávalók: éhes emberenként : 1 kisebb csirkemell (egyben, nem filézve, szóval rajta van a hús a csonton!) 1-2 meghámozott, kimagozott alma, bacon szalonna, só, fehér bors, szerecsendió, édes fehérbor úgy egy deci

 

Ezen kívül a sütős edény, egy tányér az alma szeleteknek, és alufólia.

 

A csirkemellekről le kell szedni a bőrt, egyszerűen megfogod, és lehúzod, mert lejön, és kidobod. majd lemossuk a cicit. Második lépésben megmossuk az almákat, és szeletekre vágjuk szépen a tányéron.

Ezután a fűszereket rászórjuk a csirkére, kicsit bedörzsöljük, mintha bekennénk testápolóvalJ), kivajazott tepsibe, vagy a sütős edénybe tesszük a húst. Az alma szeleteket, ráfektetjük a csirkékre, majd a bacon szalonnaszeletekkel betakarjuk. Ha több lett az almaszelet, mint amennyi ráfért a húsra, akkor a maradék almát a csirkék köré rakjuk. Az egy deci fehérbort és kb. fél deci vizet még hozzá öntjük. Szóval, úgy egy vizes pohárnyi az egész. Alufóliával lefedve puhára sütjük, ez kb. 30 perc, majd a fóliát levéve, a levével többször meglocsolva megpirítjuk. Ez még úgy 15 perc. Magyarán kivesszük az edényzetet a sütőből, a húst meglocsoljuk a lével, visszatesszük, 5-10 perc múlva még egyszer, kivesszük, meglocsoljuk visszatesszük, és kb. 5 perc múlva kész. Ehhez is finom a krumpli.

 

Bazsalikomos, sajtos csirke



2-3 db csirkecomb, 15 dkg füstölt sajt, 2 dl csirkehúsleves (kockából) 1 evőkanál paradicsomszósz, vagy kecsap, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, liszt, olaj, bazsalikom, só

És még készíts magadnak oda egy vágódeszkát, egy tányért, kell még a sütős edény, egy lábos, egy éles kés, és a fakanál. Az alufólia, egy kisebb tál, amiben össze fogod keverni a sajtot a tejföllel.

 

Nos, kezdjük!

Bekapcsoljuk a sütőt, közepes hőfokra.

Megtisztítjuk a hagymát, és összevágjuk.

Felbontjuk a paradicsom konzervet, ha kecsap, akkor csak „kéz alá tesszük” a flakont. A tányérba beletesszük a lisztet.

A combokat kettévágjuk, ott a két csonttalálkozásnál engedi magát elvágni! A darabokról, ha nem szereted a bőrt, húzd le, lejön szinte magától, én mindig lehúzom, és kidobom. Ezután megsózzuk a húst. Belemártogatjuk a lisztbe, a lisztes husikat félretesszük egy tányérra, vagy tálcára, várakozzanak még ez kicsit!

Egy serpenyőbe forrósítasz olajat, úgy kb. egy fél pohárnyit, az úgy egy deci, közepes hőmérsékletre állítsd a tűzhelyet. Akkor tudod, hogy jó-e már az olaj hőmérséklete, ha a két ujjad közzé csippentesz egy kis lisztet, mintha sóznál, és azt beleszórod az olajba. Ha a  liszt rögtön elkezd az olaj tetejére jönni, és sercegni, - ez a próba – akkor elég meleg az olaj, és beleteszed a csirkecomb darabokat, átsütöd, magyarán a hús kicsit serceg, olyan fehér rózsaszín réteg lesz rajta! Megforgatod, tehát minden oldalán ilyen sült réteg lesz, és akkor ki veszed, mert kész, ez az elősütés.

Az olajból a kivett husikat a tepsibe, tűzálló tálba, sütős edénybe rakod, amit most nem kell kikenni.

Ezután ugyanebben a serpenyőben, amibe sütötted a husikat, ha már nincs benne olaj, akkor teszel bele úgy egy evőkanálnyit, ha kb. ennyi van benne, akkor csak az összevágott hagymát beleteszed, és megpirítod, szóval, kevergeted benne, amíg átlátszó nem lesz, azt mondják megüvegesedik a hagyma. Ekkor beleteszed még a paradicsom pürét, vagy a kecsapot, a bazsalikomot, egy húsleves kockát, és felöntöd egy pohár vízzel az egészet, és kevergeted, amíg fel nem forr. Ha felforrt, akkor ráöntöd a husira ezt a paradicsomos levet, letakarod az egészet alufóliával, és be a már előmelegített sütőbe! És kb. 35 percig párolódik ott szépen, akkor megnézed, leveszed a fóliát, ha puha a husi – mert már szerintem ekkor puha, akkor ráöntöd a tejföllel összekevert sajtos masszát, és visszadugod fólia nélkül a sütőbe, úgy még kb. 10-15 percre, hogy a sajt ráolvadjon, és szép rózsaszín legyen. Nos, és kész!

 

 

 

 

 

Tészták

 

Palacsinta (egyszerű alaptészta) 2-8 személyre

 

Hozzávalók: 3 tojás, 3-4 dl tej, kb. 25 dkg liszt, ami ugye 12-13 púpozott evőkanálnyi.  egy evőkanál cukor, só, szódavíz – buborékos ásványvíz, olaj .

Egy mély tál, fakanál, palacsintasütő –nagyon lapos serpenyő – kés.

 

A tojásokat üsd bele egészbe, a mély tálba, kevergesd a fakanállal, hogy egyállagú legyen, tedd bele a cukrot, a sót, a lisztet közbe mindig keverd, és öntsd rá a tejet, aztán a szódavizet. Akkor jó, ha nincs benne csomó, tejszín sűrűségű. Kb. fél órát hagyd ott, had pihenjenJ

Melegíts fel a serpenyőbe kb. 2 teáskanálnyi olajat, és merőkanállal mérj bele egy adagot a tésztából, hagyd, hogy körbefusson a serpenyőbe, kicsit segíts neki, döntögesd el jobbra –balra, és süsd meg az egyik oldalát. Ha alányúlsz a késsel, akkor meg tudod fordítani, ha majd ügyes leszel, fel is tudod dobni, és megfordul a levegőbenJ)

Aztán már csak meg kell tölteni, amivel akarod. Édesen, vagy sósan, ahogy neked tetszik.

 

 

Sajtos tészta

 

Kb. 10 dkg száraz tészta, amilyen megtetszik, nem kell metélt alakú,lehet csavaros, vagy kocka, vagy akármilyen, sajt, tejföl, olaj.  Lábos, víz, tésztaszűrő kanál.

Kb. egy liter vizet felteszel a lábosba, ha már forr, beleteszed a tésztát, kb. egy teáskanál sót, és letakarod, vársz, kb. egy percig, ha forr újra, akkor a legkisebb lángra állítod a tűzhelyt, a fedőt ráteszed a lábosra, és kb. 5 perc alatt a tészta megfő. Ekkor a szűrő kanállal leszűröd, beleteszed egy lábosba, teszel hozzá kb. 2 kiskanál olajat, jól összekevered, és ráteszed a reszelt sajtot. Ha eszed, tehetsz rá tejfölt is.

Nos, a tésztát általában a népek forrásban főzik, tehát állandóan rotyog, meg gőzöl meg ilyenek, de szerintem egyáltalán nem kell azt folyamatosan bugyogtatni. Én így főzöm, és nem kell igazán kevergetni se, főleg nem fut ki, szóval, akármilyen tésztát főzhetsz így! Persze ebből van a túrós tészta, meg a mákos, meg a diós, megamega….amilyet akarsz. Mondjuk a grízes nem, azt másként köll, mármint a grízt csinálni hozzá. De kezdetnek szerintem ez is elég!

 

 

 Láááángos!

Nem olyan nagy izé ám!

Fél kiló liszt, kb. egy bögre tej, fél pohár tejföl, 3 dkg élesztő, só, csipet cukor. 

Fogsz egy kis edénykét, mondjuk tálat, beleteszed a tejet, meg a cukrot. A tej legyen egy kicsit langyos. Beleteszed az élesztőt, és vársz!! Egyszer csak elkezd puffadni, azt mondják, feljön az élesztő. Na ekkor egy másik tálat veszel, abba beleteszed a lisztet, beleöntöd ezt a felfújt masszát, a tejfölt, a sót, és elkezded keverni, összedolgozni. Jó lenne, ha lenne, mondjuk kézi robototok, annak van dagasztóspirálja, az csak keveri, addig amíg egybeáll, elkezd a tészta fényes lenni. Ez kb. 10 perc. Na, ha ez így van, akkor le kell takarni, és várni. Úgy egy órát, akkor ez a tészta már felemelkedik az edényből. Ha beteszed a hűtőbe, akkor kb. két órát legyen ott, csak annyit vegyél ki belőle, amennyit megeszel egyszerre, mert maga a nyers tészta egy hétig is eláll a hűtőbe, semmi baja. Felmelegítesz úgy kb. két bögre olajat egy serpenyőbe, vizes kézzel belenyúlsz a tésztába, kiveszel belőle kb. egy maréknyit, először gombócozol, mint a homokozóba, amikor gombócot gyártottunk, aztán ezt a gombócot elkezded lelapítani a két tenyered között, és húzkodni egyre jobban szét. Vizes kézzel csináld, akkor nem ragad rád, és jobban nyúlik. Ha jól széthúztad, tedd a forró olajba, pillanatok alatt piros lesz az egyik oldala, megfordítod, a másik is! ennyi a lángos fortéja! Tök egyszerűű, és máris itthon érezheted magad! Csukd be a szemed, és látod majd a Balatont is!J) próbáljátok ki, nem lehet elrontani! Ja, és hát úgy egyétek, ahogy jólesik, sóval, fokhagymával, tejföllel, sajttal.

 


 

Túró Rudi házilag a függőknek!!J)

 

persze nem kicsi rúd alakú lesz, de szerintem ki bánja, az íze meg minden olyan. Ámbátor kicsi rúdba is megcsinálhatod, ha akarodJ)

 

Hozzávalók:
1/2kg túró 2 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál cukor 1 tasak étkezési zselatin
2 dl tejföl 1 csomag étkezési csoki (Katica)


extrák: lekvár vagy mazsola

 
egy mély tál,  egy kis lábos, egy forma úgy hívják, őzgerinc, olyan keskeny magas tepsi.

Elkészítés: A túrót a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral kikevered a tálba. Felfőzöd a zselatint – követed a zacskó hátulján lévő utasítástJ , beleöntöd az összekevert túróba, és ezzel még jól elkevered!

A masszát beleöntöd a formába! Ha nem a formába akarod, akkor csinálj belőle a két tenyered között rudiformát, de inkább tedd a formába! És az egészet be a mélyhűtőbe! Kb. három óra alatt megdermed, de vigyázat, nem szabad, hogy megfagyjon! Szóval nézd meg úgy két óra múlva, hogy hogy áll!

Ha megdermedt, és kész, akkor a formát egy pillanatra nagyon melegvízbe mártod, és így ki tudod borítani belőle a megdermedt túrót egy tálcára, vagy tányérra. Nos, ekkor a csokit felmelegíted a papírja szerint, és ráöntöd a túróra! És az kb. azonnal ráfagyJ

És akkor lehet enni – nagykanállal a túró rudolfot!J)

 

Háát, remélem, mire ide jutottál a főzés csínjába-bínjába addigra meg is szeretted, meg már bátran kísérletezel is, de főleg azt remélem, hogy sikerrel jársz!

Csak bátran, ügyesen, mert mint mondtam, a főzéshez bátorság kellJ)

Üdvözöllek:

 

Erika

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.