Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Böjti ételek

2010.02.19

Böjti ételek

 

Ezekre főleg az jellemző, hogy nagyon egyszerű ételek, nincs benne hús – megengedett a hal – nem haszálnak zsírt sem, helyette olajat, vagy vajat.

Cibereleves recept



Hány személyre: 4

 1 kg búzakorpa
 2 szelet barna kenyér
 1 dl tejföl
 5 g
 6 dkg liszt

A búzakorpát átszitáljuk majd 2 l vízzel leforrázzuk. Utána a val és a barna kenyérrel meleg helyen 2-3 napig állni hagyjuk, amíg megsavanyodik. Azután leszűrjük, főzni kezdjük, a tejföl és a liszt keverékével behabarjuk, majd készre főzzük.

 

Egy másik recept:

 

Cibereleves

Egy és fél liter búzakorpát egy liter forrásban levő vízzel leforrázunk, egy nagyobb fazékba töltjük, ha hűlni kezd, langyos vízzel háromnegyed részig feltöltjük.

20 deka kenyérkovászt a feltöltött korpa között eldörzsölünk vagy egy darab pirított kenyeret (esetleg mindkettőt), kevés sót adunk hozzá és langyos helyre állítjuk. Két-három napon belül megsavanyodik, akkor leszűrünk belőle annyit, amennyire a főzéshez szükségünk van. A korpát egyszer-kétszer langyos vízzel feltölthetjük, ismét megsavanyodik. A tisztára leszűrt ciberelevelet főzni tesszük, sóval, borssal ízesítjük és aki szereti fokhagymát is tehet bele, jól kiforraljuk, félreállítjuk. Közben 3 deci tejfelt 3 tojássárgájával vagy egy kanálka liszttel elhabarunk és a forró ciberéhez vegyítjük. (In: A zsidó nő szakácskönyve, írta és összeállította Rosenfeld Mártonné [Budapest: Makkabi Kiadó, 1993])

Halikraleves

(péntek déli levesnek)

A halikrát, ha van feje és farka, amit máshová nem akarunk elhasználni, lesózzuk, közben egy-két liternyi vízben egy sárgarépát, egy petrezselyemgyökeret, két-három feldarabolt burgonyát, két fej egész vöröshagymát jó ideig főzzük, míg megpuhul.

Aztán egy nagyobb lábasban két-három kanál cereszt (vajat), ha forró, egy jó evőkanál lisztet adunk, sárgára pirítjuk, ha megpirult, egy kis fej finomra vágott vöröshagymát, jócskán petrezselyem zöldjét, késhegynyi rózsapaprikát, pici borsot adunk bele, gyorsan, hogy meg ne piruljon. Most beleadjuk a besózott halikrát. Két-háromszor megkeverjük a rántással, kevés hideg vízzel felengedjük, a megfőtt zöldséget kidobjuk, csak a burgonyát hagyjuk meg és ezzel a burgonyás vízzel felengedjük a halikrát. Jól kiforraljuk, szükség szerint a kívánt sűrűségűre hígítjuk, törött borssal, sóval, esetleg babérlevéllel ízesítjük. 15-20 percnyi főzés után tálalhatjuk. Tálalásnál ecetet adunk az asztalra, hogy mindenki tetszés szerint ízesíthesse. Szárazon pirított zsemlyekockát is adhatunk mellé. (In: A zsidó nő szakácskönyve, írta és összeállította Rosenfeld Mártonné [Budapest: Makkabi Kiadó, 1993])

 

És most közre adok egy általam a múlt héten elkészített halételt. Igazán egyszerű volt elkészíteni. Én busából csináltam. A halat befűszereztem, most lustaság okán egyszerűen halak fűszerkeverékével, de ha ez nem lett volna otthon, akkor só, bors, kevés fokhagyma, került volna rá. Levágtam egy akkora sütőpapírt, amibe a halat be lehet úgy csomagolni, hogy a papír széleit szorosan be tudjuk hajtogatni több rétegben, azért, hogy el ne tudjon illanni a gőz belőle. Erre a sütőpapírra ráhelyeztem a befűszerezett halat, a tetejére egy kis vajat morzsoltam, majd lezártam a fenti módon a papírt. Gyakorlatilag, mintha zacskóba tettem volna. Az egészet betettem az előmelegített forró sütőbe, s kb. 20 percig sütöttem. Az alatt felül hagymás rizst készítettem, ez volt a körete. Ez a rizs csak annyiban tér el a sima rizstől, hogy olajban hagymakockát pirítunk, arra tesszük a rizst, ezzel is átpirítjuk, amíg a rizs kifehéredik, majd felöntjük a szokásos vízmennyiséggel, sózzuk, borsozzuk, és készre pároljuk. A rizs párolása, és a hal sülése közben egy pohár tejfölbe kevertem egy fél pohár kefirt, hogy lazább legyen, majd megsóztam, és kaprot tettem hozzá. Ez volt a szósz a halhoz.

Az ebédem igy kb. fél óra alatt elkészült, és nagyon finom volt. Próbáljátok ki Ti is, pláne ebben a böjtös időszakban mégis isteni dolgot fogtok feltálalni.

 

A nagyon egyszerű ételekről pedig az jutott eszembe, hogy bár nem böjtös időszakban készítette nagyanyám, de többször főzött „törve babot”, amit én nagyon szerettem. Nagy szemű lóbabból, Juliskából, vagy virágbabból érdemes főzni. Feltesszük a babot sós vízbe, és puhára főzzük. Majd a levet leöntjük róla, s a lábosban maradt babot egy krumplinyomóval itt-ott megnyomkodva törjük össze. Ezt nagyanyám fából készült merőkanállal végezte. Egy másik lábosban zsírt forrósított, és kockára vágott hagymát pirított benne. A babot kiszedte a tányérra, és rálöttyintett a hagymából egy jó nagy kanálnyit, s mi megettükJ)) Higgyétek el, amennyire egyszerű, annyira tápláló, és annál is finomabb!

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.