Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


húsvéti receptek

2010.03.31

HÚSVÉTI RECEPTEK:

 

Közre adok nektek egy pár olyan receptet, amelyek nem az én ötleteim, ám húsvét lévén díszithetik az asztalt, s vendégvárónak is jók.

Én húsvétkor hagyományos ételsort szoktam készíteni, csütörtökön spenótot, ha lehet idei, a piacon vásárolt friss levelekből, lévén zöldcsütörtök. Pénteken, mivel húshagyó pénteket írunk, valamilyen böjtös ételt, lehet ez pl. gombapörkölt, vagy bármilyen zöldséges dolog. Szombaton megfőztem a sonkát, ami általában kötözött sonka volt, s levében főtt a tojás is. A sonkát a főzőlevében hagytam kihűlni, így szépen szeletelhetővé vált. A főzőlét pedig vagy lefagyasztottam, s eltettem későbbi időre, vagy kedden használtam fel pl. bablevesnek. Semmiképp ne öntsétek ki, hisz nagyon finom. Szombaton sütöttem, készítettem el a hidegkonyhai finomságokat. Ekkor már ehetnénk pl. bárányból készült levest, vagy főételt is.  Vasárnap felvágtuk a sonkát, s ilyenkorra már megsült a kalács is, hisz ennél finomabb dolog, mint a sonka kaláccsal, aligha vanJ . Persze, a legjobb, ha a piacon veszünk egy szép szál tormát, s mi magunk reszeljük le, s adjuk a sonka mellé. Aztán hétfőn jöhetett az idei rántott csirke, ami már csak azért is kedvenc volt, mert én nagyon szeretem a rántott húst.

Hétfőn vártuk a locsolókat, s addigra már puhává vált a mézes-lapos sütemény is, sőt, az asztalra került a beigli, mert nálunk húsvétkor is beigli sütés van. Ezen kívül még az asztalra került hagyományosan a sajt tekercs, két féle töltelékkel, az egyikben sonka, a másikban körözött volt, valamint a főtt tojások, részben töltve, részben csak díszként felkarikázva.

 

A sajttekercset nagyon egyszerű elkészíteni, mutatós, és nagyon finom.

Én trapistából szoktam csinálni, legjobb az, amelyik négyszögletes.

Egy lábosban vizet kell melegíteni, s kb. másfél cm-es nagy darab sajtot beletenni, amikor kissé átmelegedett, akkor kivesszük szűrőlapáttal a vízből, ráhelyezzük a nyújtódeszkára, és szépen elnyújtjuk… a meleg sajt úgy viselkedik ilyenkor, mint a tészta. Kb. 2 mm-es vastagságú legyen. Erre rákenjük az elkészített körözöttet, vagy a ráhelyezzük a vékony sonka szeleteket – legjobb a gépsonka – ezt én még meg szoktam kenni egy kis rokfort krémmel, s ezek után feltekerjük, mint a beiglit. Becsomagoljuk fóliába, és bekerül a hűtőbe. Egy-két óra múlva megkeményedik annyira, hogy szépen lehet szeletelni.

Húsvéti fonott kalács

A húsvéti ünnepi étkezés szinte elképzelhetetlen kalács nélkül. A húsvéti fonott kalács recept alapján házilag is elkészíthetjük az ünnepi kalácsot, stílusosan akár fészek formában is. Lepjük meg vele családunkat..

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 60 dkg liszt
  • 1 cs vaníliacukor
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • tetejére: 1 tojás és szeletelt mandula
  • továbbá: sütőformák vagy alufólia, kevés vaj, húsvéti díszek vagy húsvéti tojás

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 2 tk cukorral elkeverjük. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, maradék cukrot, vaníliacukrot, sót, egész tojásokat és a puha vajat az élesztős tejjel sima tésztává dagasztjuk, és kb. 1 órát kelesztjük (illetve amíg a tészta mennyisége megduplázódik).
  2. Változat 1: a tésztát átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Minden adagot további három részre osztunk és egyforma rudakká kisodrunk. Három-három rudat összefonunk. A kalácsot koszorúvá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Közepére vajjal körbekent tűzálló formákat vagy összegyűrt alufóliát teszünk, hogy sütés közben formájukat megtartsák. A végeket jól nyomjuk össze.
  3. Változat 2: a tésztát átgyúrjuk és két részre osztjuk. Minden adagot további három részre osztunk és egyformára kisodrunk. Három-három rudat összefonunk, a végeket jól összenyomjuk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  4. A koszorúkat/rudakat további 15 percig kelesztjük a tepsin.
  5. Szilikon ecset használatával a kalácsokat felvert tojással megkenjük, tetejükre szeletelt mandulát szórunk. Forró sütőben kb. 25 percig (függ a mérettől) sütjük.

Tippek:

  • Ideális esetben végezzük a dagasztást géppel.
  • A tésztába tehetünk mazsolát, vagy aprróra vágott aszalt gyümölcsöt.
  • A kisült és még langyos kalács tetejét (amennyiben nem tettünk rá mandulát) megkenhetjük baracklekvárral, vagy a már kihűlt kalácsot bevonhatjuk híg citromos cukormázzal, amelyre szórhatunk például apróra vágott pisztáciát.
  • Ha fészket készítünk, tálalásnál középre helyezzük a méretben passzoló húsvéti díszeket vagy húsvéti tojást.
  • A húsvéti fonott kalács elkészítése (különösen gépi dagasztással) nem bonyolult, megéri a fáradtságot. A friss kalács illata és íze is fantasztikus!



Idei rántott csirke recept

Hány személyre: 8

» 4 tisztított, bontott csirke
» 1,5 dkg
» 5 tojás
» 15 dkg liszt
» 25 dkg zsemlemorzsa
» 2 csokor petrezselyemzöld
» 40 dkg újburgonya
» 1 l olaj

A csirkét négybe vágjuk, a májat és a zúzát a szárnyak alá tesszük, majd zzuk, és 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Utána bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
A petrezselyem leveleit leszedjük, majd egy szitába téve, az olajba mártjuk, és pár perc alatt megsütjük őket.
Petrezselymes burgonyát készítünk, és ezzel tálaljuk a húst.



Kapros túrógombóc recept

Hány személyre: 4

» 40 dkg tehéntúró
» 10 dkg juhtúró
» 8 dkg búzadara
» 1 csokor kapor
» 1,2 dkg
» 3 tojás

A tojások fehérjét habbá verjük, a sárgáját a túróval elkeverjük. A petrezselymet felaprítjuk, majd a val és búzadarával együtt a túróhoz adjuk. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk, majd gombócokat formálunk, és lassan megfőzzük.
Világos húsételekkel tálaljuk.



Sós teasütemény recept

Hány személyre: 6-8

» 50 dkg liszt
» 10 dkg margarin
» 1,5 dkg
» 1,5 dl tejszín vagy tejföl
» 2 tojássárgája
» 5 g köménymag
» 5 g mák
» 1 dkg reszelt sajt
» 3 g fűszerpaprika
» 1 dkg dió
» 1 dkg tisztított mandula
» 1 tojás

A lisztet összedolgozzuk a margarinnal, a tojássárgájával, a val és a tejszínnel vagy tejföllel. Utána 1,5 cm vastag lappá nyújtjuk, majd hűtőbe tesszük. Az egész tojást felverjük, és a tésztát bekenjük vele, majd még negyed órára hűtőbe tesszük. Különböző formákat szaggatunk ki belőle, majd a mákból, dióból, köménymagból, sajtból és mandulából felváltva teszünk a tetejükre. Közepes hőmérsékleten sütjük



Töltött tojás recept

Hány személyre: 4

» 4 főtt tojás
» 8 dkg főtt burgonya
» 8 dkg póréhagyma
» 5 g
» 3 g reszelt szerecsendió
» 1 dkg mustár
» 5 dkg vaj
» 1,5 dl tejföl
» 4 dkg reszelt sajt

Kettévágjuk a tojásokat, a sárgáját a burgonyával együtt összetörjük, majd a vajjal, mustárral, val, szerecsendióval alaposan összekeverjük. Utána a tojásfehérjékbe töltjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, majd beletesszük a tojásokat.
A póréhagymát felszeleteljük, majd mepirítjuk, és a tojásra tesszük. Rákenjük a tejfölt, majd rászórjuk a sajtot, és megsütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.