Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


káposztás ételek

2010.01.22

 Káposzta minden mennyiségben

 

Mielőtt a receptekre kerülne a sor, beszéljünk egy kicsit erről a fantasztikus zöldségről, ami nem csak azért hasznos, mert ízletes, és tele van vitaminnal, még ilyenkor télen is, de rengetegféleképp lehet elkészíteni, s valljuk be őszintén, az sem mindegy, hogy pénztárcabarát.

Hány fajtáját ismerjük itt hazánkban:

-         nyári fejes káposzta,

-         téli fejes káposzta,

-         lilakáposzta

-         kelkáposzta

 

Idesorolandó még a káposztafélék családjába a kelbimbó, a kínai kel, és még a karfiol is. Hazánkban a savanyú káposzta külön fejezet e felsorolásban. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az pedig még értékesebbé teszi, hogy az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag, torma, stb.) maguk is egyben gyógynövények is, és légúti és emésztőszervi jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez. Tudtátok-e, hogy  James Cook 1776-ban Angliában királyi kitüntetést kapott azért, mert tengerészeit megkímélte a skorbuttól. Az Endeavour nevű vezérhajóján 70 tengerész maradt egészséges, miután mindegyikük egy éven keresztül hetente 1 kg savanyúkáposztát kapott a kétszersült és a sózott hús mellé (3900 kg savanyúkáposzta volt a fedélzeten). Ez sok C és B vitamint, nyomelemeket, ásványi anyagokat, tejsavat jelentett a tengerészeknek. És ez a - szó szerint - táplálékkiegészítő (azaz egy olyan tápláléknak a kiegészítője, amely a kizárólag friss kosztból álló vitaminadag nélkül minden más volt, csak nem élelem) segített.

ElküldMégse

A cikket elküldtük!

A káposzta (összes "rokonával" együtt!) nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Tiocianátot is tartalmaz, amely gyomorfekély esetében jótékony hatású. A káposzta sokoldalúságát bizonyítja, hogy hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében, sőt egyes vélemények szerint bizonyos esetekben a már kialakult rákot is képes gyógyítani. A kalóriaszegény étrendre szorulóknak jó hír, hogy értékes összetevői mellett száz grammjában csupán 31, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség. (lásd a nagyon divatos káposztaleves-diétát!)

A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik, őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Az emésztésre és a bélműködésre jótékony hatású, ezt már ókori források is dicsérik. A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak. Savanyítását a Vecsés környékén élők fejlesztették tökéletesre. A káposztát szálasra legyalulják, nagy fakádakban sóval, borssal, babérlevéllel esetleg csípős paprikával rétegezve lerakják, alaposan megtapossák, lefedik, és nehéz súlyokkal lenyomatják. Önerjedéssel hagyják kiforrni, megsavanyodni. .



A lilakáposzta nyersen salátába keverik, párolva (cukorral, ecettel) barna húsú szárnyasok, vadak kitűnő körete. A kelkáposzta rakottasnak, főzeléknek, levesben a legfinomabb. Készítünk belőle salátát is.



Összegezve élettani hatását:

Tulajdonsága: Hajtja a vizeletet, csökkenti a gyulladást, fertőtlenít, méregtelenít.
Belsőleg: Serkenti az immunrendszert. Levét gyomorfekélyre, gyomorégésre, emésztési problémákra javasolják a természetgyógyászok. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás, csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának veszélye.
Külsőleg: A káposztalé gyógyítja a harapást, a csípést, a pattanást, a herpeszt, az ótvart. A káposztapakolás kiváló égésre, övsömörre, herpeszre, horzsolásra, csípésre. A mellkasra helyezve elmulasztja a köhögést, a hasra téve enyhíti a hólyaggyulladást.
Használata: Készítsünk belőle levest vagy forrázatot. Mindkettő jó hatással van az immunrendszerre. Fogyasszuk nyersen, hogy javítsa az emésztést. Pakoláshoz a legzöldebb leveleit használjuk. Először puhítsuk meg őket forró vízben, majd zúzzuk össze sodrófával. Helyezzünk néhány levelet a beteg testrészre, rögzítsük kötéssel. Cseréljük két-három óránként!


És még egy kis adalék a káposztáról…..

A korabeli számadások tanúsága szerint Kínában a Nagy Fal építésekor a munkások rendszeresen kaptak savanyú káposztát.

A görögöknél a káposzta nemcsak kedvelt, hanem szent növény is volt: úgy gondolták, hogy a gyermekágyban fekvő anyákat megvédelmezi a gonosz szellemektől

Európa egyes részein más összefüggésbe hozták a káposztát a gyermekáldással: kisgyermekek számára a gólyamese francia változata például úgy hangzik, hogy az anyukák a babájukat káposztafejekben találják.

 

 

Jöjjenek a receptek!

 

Beszéltem egy-két munkatársammal, akiknek megígértem, hogy ezzel a nagyon fantasztikus zöldségféléből készült recepteket írok majd a következő alkalommal, íme hát az ételek.

 

Először a savanyúkáposztásak

 

Székely káposzta

Hozzávalók: savanyú káposzta, hagyma, hús, pirospaprika, só, köménymag, bors, babérlevél, olaj, vagy zsír, tejföl.

A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, pörkölt alapot készítünk belőle. Erre rátesszük a kockára vágott húst, ami lehet pl. pulyka –ha valaki könnyebben szereti – vagy sertéshús, pl. tarja, vagy comb, s megfűszerezzük köménymaggal, borssal, babérlevéllel, aki szereti, egy gerezd fokhagymát is tehet bele. Alapvetően pörköltöt készítünk, s félpuhára főzzük. A savanyúkáposztát, ha túl sósnak, vagy savanyúnak találjuk, mossuk át egy kis hidegvízben, s kicsavarás után tegyük a pörköltre. Megtehetjük azt is, hogy egyszerűen csak kicsavarjuk, s így tesszük a pörköltre. Annyi vízzel öntsük fel, hogy kissé, kb. 1 cm-rel ellepje, majd közepes lángon főzzük meg. Ha szükséges, még pótoljuk a vizet. Akkor kész, ha puha a hús, s akkor a legfinomabb, ha még a káposzta kissé ropog a fogunk alatt. A tányérra kiszedve meglocsoljuk fejföllel, s így esszük.

 

Egy kis plusz még a fentiekhez: A savanyú káposzta levet fogjuk fel egy kis tálba, az ügyesebbek ki tudják úgy csavarni, hogy azonnal a pohárba folyjék a leve, s ezt itassuk meg az általunk legjobban szeretett emberrel! Hogy miért vele? Mert ez a lé kincs, tele van vitaminnal, s mit is adhatnánk a szeretettnek többet, mint óvjuk az egészségétJ

 

Ha frissebb ízekre vágyunk, akkor tegyünk a káposztával együtt apróra vágott kaprot is a lábosba, s főzzük ezzel. Igazán üdítő, pikáns ételt tehetünk így az asztalra.

 

Tudtátok, hogy honnan kapta az étel a nevét? Nem….nem a székely emberekről, hanem Székely József (1825-1895) író, költő, újságíró, levéltárosról, aki sokat járt barátaival az Újvilág utcában lévő Arany Sas fogadóba. Ez ma a Kossuth Lajos utca. Nos, egyszer Székely úr a fogadó gazdájával megbeszélte, hogy kigondolt valami nagyon finomat: paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta. A gazda csak annyit mondott: majd holnap! S valóban, másnapra megfőzte az ételt, amit mindenki jóétvágyal megevett, s azonmód elnevezték a feltalálóról, Székely-káposztának. (bár néha hívják Székely-gulyásnak is)

 

 

 

Rakott káposzta

 

Hozzávalók:

Savanyú káposzta, rizs, darált hús, hagyma, pirospaprika (fele csipős, fele édes) , só, bors, tejföl, füstölt szalonna.

A savanyúkáposztát feltesszük főni egy lábosba. Eközben egy másik edényben elkészítjük a rizst, vagyis megfőzzük. A harmadik edényben pörkölt alapot készítünk, rátesszük a darált húst, befűszerezzük, és fedő alatt megfőzzük.

Ezután leszűrjük a megfőtt savanyúkáposztát, egy tepsit kizsírozunk, egy kis zsemlemorzsával megszórjuk, s erre rátesszük a leszűrt káposzta felét. A pörkölt darálthúst óvatosan összekeverjük a megfőtt rizzsel, s ráhalmozzuk a káposztára. Majd a maradék káposztával az egészet betakarjuk. Alaposan meglocsoljuk tejföllel, annak a tetejére még teszünk kockára vágott nyers füstölt szalonnát, majd betoljuk az előre melegített sütőbe, s addig sütjük, míg a szalonna megpirul, s a tejföl is szint kap.

Nagyon fontos, hogy ne féljünk fűszerezni, ez az étel „szereti” ha jó borsos, kicsit csipős! Amikor készre sül, akkor kivesszük a sütőből, egy kicsit várunk, hogy megpihenjen, elég erre 5-10 perc, s kockára vágva tesszük tányérra.

 

Savanyúkáposztás sztrapacska

 

Hozzávalók: savanyúkáposzta, olaj, vagy zsír,

a tészához: burgonya, liszt, só, tojás

A burgonyát lereszeljük nyersen a csillag alakú reszelőn, hozzáteszünk annyi lisztet, amennyit felvesz, úgy,hogy nokedli sűrűségű tésztánk legyen, teszünk még bele egy tojást, sót, majd valójában tényleg nokedli tésztát készítünk belőle. Lobogó forró sós vízben nagyobb lyukú szaggatóval galuskákat készítünk, kifőzzük. Leszűrjük úgy, hogy, jól átmossuk hidegvízben.

 

Egy lábasban olajat, vagy zsírt forrósítunk, ebbe beletesszük a kicsavart, és utána vágódeszkán kissé összevágott savanyúkáposztát, majd ezt sürün kevergetve megpirítjuk.

 

Amikor a káposzta kész, a kifőzött sztrapacskatésztát rátesszük, átforrósítjuk, kissé megborsozzuk, és már tehetjük is az asztalra.

 

Most nem írok a töltött káposztáról, mert arról már többször volt szó, receptjét a korábbi bejegyzésekben megtaláljátok.

 

Korhely leves

Hozzávalók: savanyúkáposzta, füstölt oldalas – ez el is maradhat – karikára vágott füstölt kolbász, hagyma, zsír, liszt, tejföl, babérlevél, pirospaprika, fokhagyma, só.

A kicsavart savanyúkáposztát beletesszük egy fazékba, felöntjük vízzel, annyival, hogy leves legyen, beletesszük az oldalast, a kolbászt, a fűszereket, s puhára főzzük. Ha tettünk bele oldalast, kivesszük belőle, majd világos rántást készítünk a zsírból és paprikából, s ezzel besürítjük a levest, s újra forraljuk. Az oldalast kicsontozzuk, a húst felkockázzuk, s visszatesszük a levesbe. Ha kiszedjük az asztalnál, a tányérba teszünk egy-két kanál tejfölt, s erre merjük a levest!

 

Fejeskáposztás ételek:

 

Az első, legegyszerűbb, a káposztástészta. Vegyünk egy fej káposztát, a külső leveleket bontsuk le róla, majd a káposztát reszeljük meg, sózzuk be, s várjunk kb. negyedórát. Ezután csavarjuk ki, s forró olajban, vagy zsírban piritsuk meg. Ha egy kis cukrot teszünk hozzá, pirításkor, akkor nagyon finom ízt érünk el vele.

Kifőzünk fodros nagykockát, s a pirított káposztára tesszük, összekeverjük, a tetejére bors dukál, s már ehetjük is.

Van aki sósan, van aki cukrosan szereti.

Persze, a legfinomabb, ha házi tésztával készítjük el, uram bocsá’ gyúrunk.:-)

Érdemes előre jó sok káposztát megpirítani, rászánni az időt, mert amit nem használunk fel azonnal, azt kis műanyag dobozokban a fagyasztóban tárolhatjuk, s legközelebb már csak a tésztát kell kifőzni hozzá. De ezt a lefagyasztott alapot felhasználhatjuk a káposztás beiglinkbe, aminek már szintén megírtam a receptjét, vagy felhasználhatjuk réteshez. Veszünk egy csomag réteslapot, s az előírásnak megfelelően megtöltjük a káposztával, s pillanatok alatt készre sütjük. De ha lángost kíván a család, akkor belekeverhetjük a nyers lángos tésztába, s úgy sütjük ki – a káposztáslángos felejthetetlen.

Ha sós palacsinta tésztát készítünk, annak tésztájába is belekeverhetjük, csak akkor kisebb palacsintákat süssünk belőle.

A hajtogatott élesztős pogácsát ezzel kenegessük, ne töpörtyűvel, különleges borkorcsolyát kapunk.

Na és a káposztás hasé…..hmmm. vegyünk leveles tésztát, vágjuk kis kockákra, majd töltsük meg a káposztával, s süssük pirosra.

Készítsünk gombóc tésztát – liszt, főtt áttört burgonya, kevés zsiradék – henger alakura formázzuk, korongokat vágjunk belőle, majd a két tenyerünk között lapítsuk el, töltsük meg a káposztával, hajtsuk össze, és ezeket a táskákat süssük ki forró olajban! Egyszerű, tartalmas vacsora lesz!

Látjátok, mennyi mindent lehet a pirított káposztával kezdeni, tehát mint mondtam, érdemes többet elkészíteni egyszerre, majd később különféle módon felhasználni.

 

Paradicsomos káposzta:

Hozzávalók: káposzta, sűrített paradicsom, vagy paradicsomlé, vöröshagyma, olaj, liszt, pirospaprika, cukor, só

A káposztát megtisztitjuk felsõ leveleitõl, metéltre vágjuk. Az apróra vágott hagymát olajon megpiritjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük paradicsomlével, vagy ha az nincs vízzel, megsózzuk, lefedjük, és puhára pároljuk. Olajból és lisztbõl rántást készitünk, teszünk rá egy kis pirospaprikát, majd berántjuk vele a káposztát. Ha vízbe főztük, akkor a rántás előtt sürített paradicsomot teszünk a megfőtt káposztához, és utána rántjuk be. Cukorral izesitjük, és felforraljuk.

 

Kelkáposzta

Frankfurti leves:

Hozzávalók kelkáposzta, virsli, olaj, liszt, tejföl, vöröshagyma, fokhagyma, majoranna, köménymag, bors, pirospaprika, só. Ez a hagyományos recept, de én azért szoktam beletenni sárgarépát, és krumplit is, kis kockára vágva.
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, és kidobjuk a többi csikokra vágjuk, a hagymát kockára, a fokhagymát megtörjük. Az egészet feltesszük hideg vízbe egy fazékba főni, én ilyenkor teszem bele a répát és a krumplit is. Befűszerezzük, majorannával, köménymaggal, borssal, sóval. Amikor már majdnem puha a zöldségféle a levesünkbe, akkor beletesszük a karikára vágott virslit – pótolhatjuk kolbásszal is, vagy szafaládéval, bár olyan is előfordult már, hogy kockára vágott párizsit tettem bele – ezzel egyet még rottyan, közben elkészítjük a habarást: lisztből és tejfölből, s egy kis pirospaprikából, majd ezt beletesszük folyamatos keverés mellett a levesbe, egyet forralunk, s már kész is! Fontos, hogy jól, markánsan legyen fűszerezve!

 

A kelkáposztából még nagyon sok mindent lehet készíteni, főzeléket, rakott kelkáposztát – lásd rakottkáposzta receptje - de itt a kelkáposztát egészben főzd meg, s amikor félig kész, akkor vedd ki a sósvízből, s hántsd le róla a leveleket, a vastag levélnyelet vágd ki, s a levelekkel béleld ki a tepsit, rá a töltelék, majd ismét a káposzta, s készre sütjük. Már írtam előzőleg a kelkáposztás-krupmlis tekercset, nagyon finom.

Készíthetsz úgy kelkáposzta főzeléket, hogy apró húsgombócokat főzöl bele, s ha megfőtt, akkor fokhagymás rántással berántod.

 

Lilakáposzta

Leginkább sülthúsokhoz készítik, de jó nyersen salátának is! A káposzta külső leveleit leszedjük, majd metéltre vágjuk.

Olajon metéltre vágott vöröshagymát pirítunk, erre rátesszük a metéltre vágott lilakáposztát, majd megsózzuk, köménymagot szórunk rá – egészben vagy daráltat, ki hogy szereti – megszórjuk egy kis cukorral, letakarjuk, s megpároljuk. Ha már puha, félrehúzzuk, s egy kis ecetet öntünk rá, visszatesszük a tüzre, hogy az ecet elillanjon, s már kész is, tálalhatjuk a hús mellé.

Még folytathatnánk a sort, napestig lehetne a káposztás ételekről szólni, csak a neveik, így hirtelen:

Káposztás csülök, babos káposzta, káposzta saláta, káposztával töltött hús, toroskáposzta, ésatöbbi, ésatöbbi.

Még egy ötlet, ha magatok akartok savanyúkáposztát készíteni. Mi szoktunk, a panelban, a hetedik emeleten, s egy negyedévig biztosan kitart 10 kg káposzta úgy, hogy barátaink is kapnak belőle.

A piacon, amikor olcsó, szeptember-október tájt veszünk 10 kg szálasra vágott káposztát. Ebből aztán otthon beletesszük a műanyag lavorunkba, úgy egy-két kilónyit, majd a vállalkozó kedvű, lábat mosott családtag beleáll a lavorba, s ott körbe-körbe jár, tapossa. Én szoktam a sót rászórni. 10 kg káposztához kb. 20 dkg só szükséges. Ahogy a káposzta levet enged, új réteg káposztát teszünk rá, újra só, taposás. Ez addig tart, míg az összes káposzta belekerül a lavorba, és már annyi levet engedett, hogy legalább négy-öt centire van a letaposott káposztától, magyarán bokáig ér a léJ Ilyenkor átrakjuk egy nagy műanyagvödörbe, teszünk bele tormát, csöves piros paprikát, egy vászon zacskóba fűszereket: bors, babérlevél, korriander, majd ráteszek egy tisztára mosott tányért, arra egy követ – ha nincs, nem baj, tölts tele vízzel egy két literes üveget, ezzel lenyomatjuk a káposztát, és kirakjuk az erkélyre. Hetente egyszer visszahozzuk, s a tetején keletkező réteget leszedjük, kidobjuk, s visszavisszük ahelyére. Kb. 6-8 hét alatt kész a savanyúkáposzta, a sajátunk, s ettől kezdve ehetjük nyersen, főzhetünk belőle, s osztogathatjuk fűnek-fának büszkén, íme, ez saját káposzta! Próbáljátok ki, a gyerekek biztosan fogják élvezni, ha ők tapossákJ 10 kg káposzta, ha ősszel vesszük, akkor kb. 200 forintnyi… ebből ennyi savanyú lesz… szóval, érted?:-)

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Net társ.hu

(kenduram, 2010.02.18 16:52)

Még csak beleolvasgattam ide de a káposzta miatt,már eleve tetszik gondoltam,hogy nagytudású vagy de azt nem hogy ennyire összetett lassan eljutok odáig,hogy kalapot emelek előtted sosem néztem le a nőket lassan itt az ideje,hogy felnézzek arra aki megérdemli,jó lenne ha a barátaim közé sorolhatnálak tetszik a stílusod,bár nem mindíg azért jól van így az ember szeresse és tisztelje a müvészi szabadságot és a szuverénitást,erre nem találtam jobb szót üdv és minden jót.