Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kezdő szakácskönyv

2009.09.30

 

  

 

 

 

ÍZES ÉLET

 

 

 

ERIKA SZAKÁCSKÖNYVE NEKED!

Tartalomjegyzék

 

 

 

  

Mézes-paradicsomos csirke

 

A csirke darabokat besózzuk, kicsi olajba átsütjük, pároljuk. Ha puha, akkor hozzáteszünk paradicsom pürét, felöntjük, hogy annyi legyen, hogy ellepje, és mézet teszünk hozzá, kis törött borsot, és nagyon kicsi rántást készítünk, besűrítjük vele, addig rotyogtatjuk, hogy szósz állagú legyen. Elég sok méz kell hozzá, és csak nagyon kevés „rántás” inkább csak annyi, hogy először olyan híg a dolog, de lassú tűzön ez besűrűsödik. Nagyon finom, különleges íze lesz a méztől.


 

Párizsi pezsgős csirke

 

A csirke darabokat besózzuk, picit átforgatjuk lisztbe, és olvasztott vajban megpirítjuk. Tehát beletesszük, átforgatjuk, kivesszük, egyszerre csak kettőt, hogy ne égjen meg a vaj! Aztán a visszamaradt vajba beleteszünk egy kis lisztet, felöntjük pezsgővel, vigyázva, mert kifuthat, és visszapakoljuk az elősütött csirkedarabokat, és készre pároljuk. Még utána sózzuk, meg lehet bele tenni egy kis curryt is, aztán ha kész, egy kis tejszínnel besűrítjük. Nagyon finom, különleges, gyors nem hétköznapi étel. Rizs illik hozzá.


Pulyka mell rántva, kicsit másként, jó előre elkészítveJ

 

 

Pulyka mellett bepanírozunk, kisütjük. Egy sárgarépát, egy fehérrépát, egy zellert, egy hagymát lereszelünk, és összepároljuk, beletehetünk még egy paradicsomot is összekockázva, amolyan zöldség ragupaszta lesz.

Ha mondjuk ezt egyik nap megcsináljuk, mert másnapra várunk vendéget, és másnap már nincs időnk pepecselni, akkor az egészet félre rakjuk. Persze, aznap is meg lehet csinálniJ nos, ha ez mind megvan, amikor jönnek a vendégek, előtte egy tűzálló tálba beletesszük a kész húsokat, kicsit egymásra, szóval, úgy egy centire egymáson, rásimítjuk a zöldséges ragut, leszórjuk reszelt sajttal, és a vendégek érkezése előtt fél órával, betesszük a sütőbe! Addig kell sütni, amíg a sajt rá nem olvad. Ehhez igazán a krumpli illik, nagyon különleges, rántott hús, és tepsiben van, meg sajttal, szóval nagyon finom, és előre meg lehet csinálni.


 

  

 

Apró húsosok


Gombás husi

 

Bámilyen hús, akár csirke, akár pulyka, akár disznó – azért marha ne, mert soká fő meg, én pedig szeretek gyorsan főzniJ - szóval, mármilyen hús.

Ha mondjuk csirke, akkor pörköltszerű darabokra várjuk (comb, mell, szárny)

Ha pulyka, akkor a mellyéből, és akkor csíkokra,

Ha disznó, akkor is csíkokra.

Kell még hozzá: hagyma, bors, só, gomba, tejföl, pici liszt, petrezselyem, és füstölt szalonna.

 

Nos, összevágtuk a húst, félre tesszük. Összevágjuk a hagymát, összevágjuk a szalonnát, kis kockákra, és felszeleteljük a gombát.

A szalonnát kisütjük, a pörcöket kihalásszuk, és félretesszük, a zsírban megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, kislángra (kis melegre) állítjuk a főzőt, hogy csak mozgolódjon, ne forrjon, mint az őrült, megsózzuk a húst, és letakarjuk. Igazság szerint, így levet kell, hogy engedjen , és abban a lében kb. 20 perc alatt megpuhulnia kell. Persze néha meg kell keverni, s közben hozzátenni a borsot. Ha már szinte teljesen kész a hús, akkor hozzátesszük a gombát, megint letakarjuk, s az is párolódik, és levet enged. Ez csak 5-10 perc, akkor félrehúzzuk, beletesszük a petrezselymet, leszórjuk liszttel, mintha szitálnánk, jól összekeverjük, visszatesszük a lángra, és „rottyantuk” rajta egyet, megint lehúzzuk, és hozzákeverjük a tejfölt, visszatesszük, megint rotty, és kész! Tálalás előtt beletesszük a pörcöket (ezt én általában elfelejtem, és kiszedés után szaladok ki a konyhába, hogy „a fenébe, már megint elfelejtettemJ) . nos, ez egy szószós étel, nagyon finom, külön érzi az ember a húst, ropog a gomba, nagyon ropog a pörc, és egyébként pikánsJ Rizzsel, vagy nokedlivel esszük.

 

Az egész kész van, kb. 30-35 perc alatt!

 


Zöldbabos husi

 

 

  

Én ezt pulyka ciciből csinálom, mert nagyon gyorsan megvan, összekockázom a húst, összekockázok egy kis hagymát, egy kis fokhagymát is megtisztítok, és petrezselymet vágok össze.

A hagymát megfuttatni olajban, rá a hús, rá a fokhagyma, sózzuk, kicsi bors, kicsi rozmaring, letakarjuk, 5 perc alatt puha lesz, rátesszük a fagyott zöldbabot – persze nyáron a frisset – meg a petrezselymet, ez kb. 10 perc, és ugyanúgy leszórjuk liszttel, aztán bele a tejföl! Nagyon gyors, és finom egytál étel.


„dübari” – frenetikusan ejtveJ

 

szelet hús, bármilyen – marhát kivéve – karfiol, tejföl, besamel.

A húst kiverjük, megsózzuk, lisztbe forgatva átsütjük, beletesszük egy tűzálló tálba. A karfiolt ez alatt az idő alatt kicsit megfőzzük, rózsákra szedjük, és ráteszük a húsra. Besamellt főzünk, amibe teszünk egész tojást, sót, borsot, szerecsendiót, tejfölt, jól összekeverjük, és ráöntjük a karfiolos húsra, aztán zutty, be a sütőbe, és pirosra sütjük. Krumplival, rizzsel tálaljuk.


 

Darált húsosok


 

Sóskás gombócok

 

Olyan húsgombocót gyártunk, mint a töltött paprika tölteléke, tehát rizs, hagyma, fokhagyma, darált hús, bors, só. Feltesszük a sóskát vízbe, annyiba, hogy ha beletesszük a kicsi gombócokat, azokat majdnem ellepi a víz. Főzzük együtt a gombócot a sóskalevéllel, mire a hús megfő, addigra szétfő a sóska is. Ekkor kivesszük a gombócokat egy tányérba, és behabarjuk a visszamaradt sóskás lét, még teszünk bele egy kis cukrot, és visszarakjuk a gombócokat, aztán összeforraljuk. Én, még kézi-turmixszal is össze szoktam keverni a mártást, mi előtt a gombócot visszarakomJ ez hidegen, és melegen is nagyon finom!

 


 

Töltött káposzta másként:

 

Savanyú káposzta, darált hús, krumplis-tészta, mármint krumpligombóc tészta, és a fűszerek.

A darált húst mint pörköltöt elkészíteni, ez kb. 10 perc, mert ugye hagymapirítás, rá a husi, rá a pirospaprika, bors, só. Ezt félre tesszük.

Közben megfő a krumpli, összetörtjük, beleteszünk egy kis lisztet, meg sót, így kész a gombóc tészta. Ebből a tésztából csinálunk egy hengert, és levágunk belőle, úgy kb. egy újnyi vastagot, aztán ellapítjuk a két tenyerünk között, hogy beletudjuk tenni a darált pörkölt húst, és gombócot formálunk belőle.

Egy  hagymát megpirítunk, rátesszük a savanyú káposztát, pirospaprikát, felöntjük, és főzzük egy kicsit, amikor félig főtt a káposzta, beletesszük a gombócokat, úgy hogy ellepje őket a káposzta, és teszünk bele még apróra vágott kaprot. Aztán az egészet összefőzzük. És tálaláskor teszünk rá tejfölt, ha úgy szeretjük.


Karfiol-brokkoli húsgombóccal sütőben

 

A karfiolt, meg a brokkolit megfőzzük félig, rózsákra szedjük, a darált húst megfűszerezzük, mint a fasírtot, és nagyon kicsi gombócokat sütünk belőle, de csinálhatjuk úgy, hogy szinte alig teszünk bele zsömlét, csak esetleg zsömle morzsát. A gombócok akkorák legyenek, mint a zöldség rózsák.

Egy tűzálló tálba, vagy tepsibe, sorba rakjuk egy zöld rózsa, egy gombóc, egy fehér rózsa, egy gombóc, szóval így, egy sorban, és reszelt sajttal összekevert tejföllel leöntjük és kisütjük, szép is, és finom is, és könnyű is, és gyors is, és…J


 

 

Marha
Csak azért, hogy legyen benne marha hús is
J

Ahogy én csinálom a vadast!

 

 

Marha húst szeletben kiverve, megsózva egy kis olajban, felöntve kis vízzel párolunk. Legjobb ugye a fehérpecsenye része, vagy felsál, szóval, ami puhább. Hozzáteszek még egy nagy sárgarépát, fehérrépát, és hagymát. Amikor megpuhul a hús, akkor kiveszem. Egy másik edénybe sötét rántást készítek, jól megpirítva a lisztet, hozzá téve egy kis mustárt, még mielőtt felöntöm a répás lével, aztán egy botmixerrel összekeverem az egészet, és teszek bele egy kis tejfölt, vissza a hús szeletek, és összeforralom. Pici cukor is jó, ha van benne. Fűszere még húspároláskor a borókabogyó. Ehhez zsemlegombóc dukál!


  

 

 

Halasok

Jansson megkísértése, vagyis rakott krumpli hallal!

 

 

Megfőzzük a krumplit héjába, és nem kerekre vágjuk, hanem hosszúkás hasábra. Hosszú szálakra vágunk két nagy fej hagymát, és megdinszteljük. Megsózzuk, és ezzel óvatosan összekeverjük a krumplit. Egy tűzálló tálba egy réteg hagymás krumplit teszünk, arra egy sor füstölt halat – akár sprotnit, vagy a zacskós füstöltet, ami még finomabb – rá újra a krumplit, és leöntjük tejszínnel összekevert tejföllel, és betesszük a sütőbe, amikor rózsaszín a teteje, akkor kész van. Mennyei!!!

 




Párolt hal kapormártással

 

A fagyasztott tengeri halfilét beletesszük egy szitába, egy lábosba sós vizet forralunk, és rátesszük a szitát a hallal, letakarjuk, így a hal a vízgőzben párolódik, kb. 5 perc alatt kész! A másik lábosba teszünk olajat, nem sokat, egy kis lisztet, kicsit megfuttatjuk, beleszórjuk a frissen vágott kaprot, és felöntjük egy kis tejjel, hogy szósz legyen, és tejföllel még összekeverjük, tehát kapor szószt csinálunk, és ezzel öntjük le a párolt halat! Krumplival esszük, vagy csak úgy, mert nagyon könnyű, nagyon gyors, és nagyon jó ízű!

 


  

 

Zöldségesek – amolyan vegetáriánus féle
Rösti, ahogy én csinálom

 

 

 

Krumplit lereszelünk a káposztareszelőn – én a nokedli szaggató másik oldalát használom erre -. Egy teflon serpenyőbe teszünk olajat, rárakjuk a reszelt krumplit, megsózzuk, és letakarjuk egy fedővel, kis lángon sütjük. Amikor a széle barnul, akkor a krumpli „összeállt” már, és alá lehet nyúlni egy lapos kanállal, csak meglazítani, hogy csúszkáljon. Ekkor a fedőt rárakjuk, és gyors mozdulattal megfordítjuk, tehát a krumpli rákerül a fedőre, és visszacsúsztatjuk a teflonba, így mindkét oldala megsül. Ez a hagyományos. Aztán úgy vágjuk mint a tortát, és megesszük, akár salátával, akár köretnek.

Én úgy szoktam csinálni, hogy amikor letakarom, előtte teszek rá, pl. zöldborsót, vagy kolbászt, vagy virslit, kicsit belenyomkodom a krumpliba, és amikor megfordítom, akkor még összekevert tojással leöntöm, és úgy sütöm készre. Ez így nagyon „gazdag” és tökéletes 15 perces vacsora-egytál salátával!


„Törve bab” nagyanyám főzte!

 

Sósvízben megfőzte a beáztatott nagy szemű babot, aztán rengeteg hagymát pirított zsírban, és beletette a megfőtt babot, majd a krumplinyomóval oda-oda nyomott egyet-egyet neki. És kész volt, megettük!

Namármost, ezt ugye megcsinálhatjuk úgy, hogy ráöntjük a rengeteg sok pirított hagymára a konzerv babot, aztán összetörjük!J

 


Cukkini rakott

 

Felkarikázzuk a cukkínit, besózzuk, és lisztbe-tojásba forgatjuk, majd kisütjük. Felkarikázunk egy csomó paradicsomot, és lerakjuk egy tűzálló tálba a kisütött cukkíni karikákkal úgy, hogy egy cukkíni, egy paradicsom, kicsit fedve egymást, sorba. Leszórjuk reszelt sajttal összekevert kevés tejföllel, és sorba rakjuk egymásra, aztán be a sütőbe! Pirosra sütjük.


Kelkáposzta tekercs

 

Krumplit főzünk, hagymát dinsztelünk, és összekeverjük a főtt, áttört krumplival. Szóval végül is hagymás krumplit csinálunk.J

A kelkáposztát egészben megfőzzük, ha kihűl, leveleit külön leszedjük, és egy konyharuhára ráterítjük, hogy téglalap alakú kelkáposzta lapunk legyen, szóval szépen elrendezzük. Rátesszük a hagymás tört krumplit és a konyharuha segítségével feltekerjük, mint a beiglit, és beletesszük egy tepsibe, és leszórjuk reszelt sajttal, és megsütjük!

Nem olyan macerás, mint leírni és elolvasni, hamar megvan!


Francia rakott krumpli

 

 

Héjában főtt krumpli, karikára vágva, főtt tojás, karikára vágva, és besamell, amiben van tejföl, reszelt sajt, és szerecsendió.

Nos, ezeket rakjuk szépen sorba, a tetejére tejföl kerül, és készre sütjük.

Csak így is finom, de ezt szokták köretnek is adni natúr húsok mellé.


Gombás fasírt

 

A gombákat lereszelem, pillanatok alatt megy a káposztareszelőn, zsömlét beáztatni, hagymát apróra vágni, és megdinsztelni, rátesszük a reszelt gombát, egy pillanatig még a lángon hagyjuk, aztán beletesszük a beáztatott, kicsavart zsömlét, sót, petrezselymet, tojást, borsot, és pogácsákat formázunk belőle, bő olajban kisütjük.

 

 

Saláták

Tésztás kagyló saláta

 

 

 

Száraz tésztát kifőzünk, mondjuk orsót – mert én ezt szeretem – és olívaolajból, kicsi újhagymával, borssal, citromlével, petrezselyemmel sóval ízesített mártást készítünk, beletesszük a tésztát, és az üveges kagylót, és összekeverjük. Jól behűtjük, aztán alig várjuk, hogy kivegyük a hűtőből, és megesszükJ)


 

Uborka és egyéb gezemice saláta

 

 

 

Kicsi kockára vágjuk az uborkát, meg a hagymát, meg a paradicsomot, paprikát, megsózzuk, és állni hagyjuk, de nem csavarjuk ki, hanem készítünk közben kefirből, összenyomott fokhagymával, borssal, citromlével salátaöntetet készítünk, és összekeverjük vele a zöldséget! Aztán jól megesszük!


Babsaláta görögösenerikásanJ

 

Hozzávalók, hogy hamar meglegyen, egy szárazbab konzerv, persze, ha a nagy szemű, akkor a jó! Kell még hagyma, olaj, paradicsom püré, citrom, só, bors, bazsalikom, száraz fehérbor, kakukkfű

A hagymát szálasra vágjuk, megpároljuk az olajban, hozzáadjuk a fűszereket, és ha már ropogóspuha, akkor a paradicsompürét, a babkonzervet, felöntjük annyi száraz fehér borral, hogy ellepje, citromot teszünk hozzá, és egy kicsit rottyantunk rajta. Így a bor alkoholtartalma eltűnik, ha megkóstoljuk, és szükségesnek érezzük, kicsi cukrot hozzátehetünk, de szerintem felesleges. Egy kis olajat még tehetünk hozzá, hogy a szósz tetején picit álljon, mert ha kiszedjük, előtte úgyis megkeverendő! Megvárjuk, míg kihűl, de leginkább másnap az igazi!


Hagymás-majonézes krumpli saláta

 

 

Héjában megfőzöm a krumplit, a hagymát szálasra vágom, és besózom. A kihűlt krumplit kis kockákra vágom. Kefírbe egy kis majonéz, mustár, bors, citromlé, és összekeverjük, ez már majdnem olyan tartár féle, kicsit inkább híg legyen, mint sűrű, és az egészet összekeverjük. Másnapra érik össze!


Zeller saláta nyersen

 

A nagy, fehér zeller való hozzá. Megtisztítjuk, lereszeljük a káposzta reszelőn, besózzuk. Tejfölt kikeverünk egy kis sóval, pici cukorral, borssal, és citromlével, és beletesszük a zellert. És kész, és nagyon finom húsokhoz! A másik zellerrel nem olyan jó, mert az nagyon tömény ízű, és kemény, de a fehér nagy zeller puha, és nem számít, hogy nyers, mert akkor is puha!


 

 

 

Sósak, tészták, no fogyókúra J
Töltött bundás kenyér
J tisztára nem fogyókúrás, de tisztára nagyon finom!J

 

 

A kenyeret úgy szeljük le, hogy bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, csak a következő szeletelésnél, tehát végül is van egy kenyérszeletünk, amibe zsebecske van. Ebbe teszünk párizsit, vagy sonkát, meg egy szelet sajtot, ezt mártogatjuk a felvert tojásba, és sütjük ki. Ha mondjuk ezt nyári este csináljuk, a fenti salátával, akkor egy komplett vacsora lesz belőle, na persze nem fogyókúrás!J


 

 

 

Káposztás beigli…

 

 

 

 

Hát ez olyan, hogy amikor karácsonykor beiglit sütök, akkor nemcsak dió és máktölteléket csinálok, hanem káposztát is mintha káposztás tésztához lenne, és megtöltöm vele a tésztát, feltekerem, és megsütöm, és nálunk karácsonykor sósbeigli is van. Nyáron, előfordul, hogy csak ilyet sütök, mert nagyon finom, hidegen is és melegen is.


Piroski, vagy valami ilyesmiJ

 

 

Ha maradt főtt krumpli, de már nincs hozzá semmi, akkor összetörjük, teszünk hozzá lisztet, tojást, és összedolgozzuk, mint a krumpligombóc tésztát. Hengert csinálunk belőle, és kerek korongokat vágunk, a tenyerünkbe kinyújtjuk kicsit, teszünk bele kockára vágott sajtot, vagy egy darab virslit, összezárjuk, és bő olajban kisütjük.

Én szoktam úgy is, hogy élesztőt futtatok, és tulajdonképpen, mint a krumlipogácsa tésztát össze dolgozom, és megtöltöm mindenfélével. Mondjuk fűszerezett darált hússal, kolbásszal, sajttal, káposztával, ami van, és sós, aztán tepsibe teszem, és megsütöm. Amikor kivesszük a tepsiből, akkor ha nedves konyharuhával – nagyon nedves, inkább nyirkos – letakarjuk egy kis időre, akkor puha marad, szinte foszlós!


 

 

 

Hagyma minden mennyiségben!!

Apám sült hagymája:

 

Hosszú szálakra vágjuk a hagymát, nagyonrengeteg sokat, mondjuk legalább négy nagy fejet! Ezt jobb, ha zsírban csináljuk, finomabb, ámbátor lehet olajban is. Szóval elkezdjük a hagymát dinsztelni, nem sütni, inkább párolni, így tehetünk alá egy gondolatnyi vizet is. tehát dinszteljük, dinszteljük persze megsózzuk, és kevergetjük, letakarjuk, úgy, hogy össze ne törjön. Amikor már puha, de nem nagyon puha, ez lehet, úgy 10-15 perc talán, akkor leszórjuk piros paprikával, egy pici borssal, és félre húzzuk, és teszünk rá kb. 1-2 evőkanálnyi ecetet, és visszatesszük a tűzre, hogy rottyanjon, és elillanjon az ecet gőze! És aztán kész, megesszük puha kenyérrel! Kinézetre olyan, mint a pörkölt szaft, tehát sűrű, csak szálas benne a hagyma. Ízre pikáns, savanykás, de nem savanyú, és majdnem puha a hagyma, de már nem ropog. Ha nem elég az ecet, persze lehet még hozzá tenni. Ez is jó hidegen is, és melegen is, és végül is pl. húshoz is nagyon finom lehet, bár mi mindig kenyérrel ettük, reggelire, s mivel Krisztián kedvence volt, ezért ez volt a születésnapi reggelije, míg együtt laktunk!J

 

  

Töltött hagyma

 

8 nagy fej vöröshagyma 250 g kolbászkrém 1 tojás 2 evőkanál liszt 1 csésze, ízlés szerint választott zöldfűszer
25 g vaj 1dl fehérbor 1dl húsleves só bors

A megpucolt hagymákat enyhén sós vízben megfőzzük, nagyjából 20–30 percen keresztül, majd a vizet lecsöpögtetjük, kihűtjük a hagymát, és amikor már érinthető, levágjuk a tetejüket, ahogyan a lágy tojás „sapkáját” szokás, majd kivesszük a hagyma „szívét, két-három levelét.  Ezeket, illetve a hagymák levágott tetejét összevágjuk, összekeverjük  a kolbászkrémmel, a tojással, a liszttel és a finomra vágott zöldfűszerrel. Az így kapott masszával megtöltjük a hagymákat, beletesszük egy tűzálló tálba, amit előtte kikenünk vajjal, a húslevest és a bort beleöntjük a tálba, és lefedjük az egészet alufóliával, és sütjük. Kb. negyed óra múlva levesszük a fóliát, és csak úgy is sütjük kb. negyed óráig.

Nem muszáj kolbászkrémmel tölteni, lehet ez apróra vágott sonka, vagy párizsi, vagy virsli, vagy összetört főtt zöldség, és akkor még vegetáriánus is ez az étel! A húslét meg kockából készítjük, vagy vegetával!


 

Hagymás lepény

 

12 szép fej hagyma, 1 dl tejszín, 3 tojás, só, bors, egy kevés olaj, 1 csomag leveles tészta

Vékonyra szeleteljük a hagymát és megsózzuk, majd a forró olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzva megborsozzuk és hozzákeverjük a tejszínt és a három felvert tojást. Kinyújtjuk a tésztát, tepsibe tesszük és ráöntjük a hagymás keveréket. Közepes tűznél fél óráig sütjük. Ez igazán,hagymát-hagymával!J hidegen is fini, meg melegen is fini!

 

 

 

 

 

 

Hidegen kenők

„Zsidó tojás” ahogy Mária barátnőm készíti

 

Megfőzünk úgy kb. 4 tojást, nagyon keményre, és kb. 2 nagy fej hagymás kockára vágunk, és zsírban megdinszteljük. Ebbe a dinsztelt hagymába tesszük a lereszelt főtt tojást, egy kis mustárt, sót, borsot, és jól kikeverjük. Nagyon finom kenyérre kenve! Persze meg kell várni, hogy kihűljön, mondjuk a hűtőbe tesszük, és másnap kenegetjük. Sose elég!.-)


 

Májpástétom

 

Zsírba teszünk csirkemájakat, úgy negyedkilónyit, hozzáteszünk egy szál egész sárgarépát, és egy egész fej nagyobb hagymát. Pici vizet teszünk hozzá, és készre főzzük, inkább pároljuk, végül egy kicsit már sütjük, hisz a víz elpárolog. Ha kihül, az egészet ledaráljuk, teszünk hozzá még egy kis sót, jól kikeverjük, tálba rakjuk, és behűtjük. Pirítós, vagy nem pirítós kenyérre kenve, isteni májpástétom.

 

Mind a kettőt lehet ám botturmix-szal összetörni, keverni, meg ilyenek, nem kell akkor darálni!


 

 

 

Édességek, desszertek, sütik

Sült alma

 

Az almákat meghámozzuk, kivesszük a magházat úgy, hogy félbe vágtuk az almát, de a fél alma egybe marad!  a lyukba dióval összekevert lekvárt teszünk, betakarjuk cukorral felvert tojásfehérjével, és betesszük a sütőbe! Pirosra sütjük. Az egész folyamat, sütéssel együtt, úgy negyedóra, négy embernek elég négy alma, két tojásfehérje, s leginkább télen jó ezt sütni csak úgy, hogy jó illat legyen, és melegítsen, és szép legyen a szemnekJ, mielőtt megesszükJ


 

Mikrós piskóta – gyorsangyorsan édességJ

 

Ha gyorsan kell édességet „tálalni”, akkor én két tojásból szoktam a mikróban 5 perc alatt piskótát sütni, és egy gyors pudingot a zacskóból, aztán a piskótát összekockázom, leöntöm a pudinggal, és úgy 10 percen belül kész az én „diplomata” pudingom, pláne, ha még gyümölcsöt is tud az ember belerakni, akkor igazán „csoda”!

Két tojásból ugyanúgy süt az ember, mint egyébként, külön szedem a sárgáját a fehérjétől, a sárgáját géppel gyorsan kikeverem két kanál cukorral, bele a két kanál lisztet, külön felverem géppel a fehérjét, összekeverem, egy pici sütőpor is mehet bele, késhegynyi, és be a mikroba, öt percre, és kész.

 

Inteligens krémes

 

Hozzávalók: 15 dkg cukor,15 dkg margarin, 8 tojás, 5 csomag vaníliás cukor,1 liter tej, 9 púpozott evőkanál finom liszt  Elkészítése: Cukrot, margarint, 8 tojás sárgáját, vaníliás cukrot összekeverni. Belerakni a lisztet és a tejet( elkeverni: habverővel!!!) A tojás fehérjéket habbá verni és óvatosan beleforgatni a tésztába(kanállal)!!! Egy magas falú tepsibe kikenés nélkül beleönteni az egész tésztát, hideg sütőbe 1-1 0,5 óráig közepes lángon sütni. Csak ha kihűlt, akkor lehet kivenni a tepsiből! Azért intelligens, mert nem kell vele egyebet csinálni, s alul-felül mégis tészta, középen meg krémes!J Szóval, magától elosztja magát!


 

Sárgarépás sütemény


Hozzávalók 20 szelethez:


350 g finomliszt, 200 g sárgarépa, 200 g margarin, 50 g porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 50 g zabpehelyliszt, 50 g darált dió, 1 cs. sütőpor, 250 g lekvár (savanykás).

Elkészítési módja:

A sütőporral és zabpehelyliszttel elkevert lisztet gyorsan összemorzsoljuk a margarinnal. Beledolgozzuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a megtisztított, finomra reszelt sárgarépát és az őrölt diót. Hűtőbe téve legalább egy órát (de akár egész éjjel) pihentetjük, majd kettéosztjuk, és két tepsi méretű lapot nyújtunk belőle. Az egyiket a tepsibe fektetjük, megkenjük a lekvárral, majd a másik lapot ráborítjuk, villával megszurkáljuk, és aranybarnára sütjük. Kihűtjük, és kockára vágva kínáljuk.

Egyáltalán nem érződik rajta a répa íz, viszont nagyon finom, és sokáig frissen marad!


 

Tejbegríz torta

 

Tejbegrízt főzünk, de sűrűt, egy kerek mély tálba tesszük, és kihűtjük, majd ha hideg, kiborítjuk egy deszkára, és felszeleteljük, mint a piskóta tortát. A szeleteket megtöltjük vagy lekvárral, vagy friss gyümölcsöt szórunk rá, mint pl. eper, vagy málna, és összerakjuk, mint a piskóta tortát, visszatesszük a hűtőbe, egy kis kakaóval megszórjuk a tetejét, és úgy szeleteljük, ha esszük, mint a tortát! Hááát, persze, gurmanínyencek még tehetnek rá ugye tejszínhabot….J leönthetik hideg csokoládé szósszal….


 

Hamis túrógombóc

 

Ha megsavanyodik a tej, akkor megvárjuk míg meg is alszik, és ha már megaludt, kis lángon főzzük, ha összetúrósodott, szórunk bele grízt, és megfőzzük, mint tejbe grízt. Zsemlemorzsát pirítunk, és kihűlt masszából gombócokat csinálunk, és beleforgatjuk a morzsába. Teljesen olyan, mint az igazi!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Italok

Igyunk is!

Erika koktél szárazon, és édesen

 

Száraz:

Egy rész vodka,

Két rész száraz martini

Frissen csavart grapefruit leve,

Szódavíz, jégkocka.

 

Édes:

Egy rész rum,

Két rész édes – vörös martini

Frissen csavar narancs lé

Szódavíz, jégkocka.

 

Kb. 2,5 – 3 dl pohárba az alkoholokat beleöntjük, rá a gyümölcs levet, és felspricceljük, hogy tele legyen a pohár, és bele jégkocka! Vigyázat!! Finom, itatja magát, és egyúttal észrevétlenül üt is!J