Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


őszi heti menüsor - sok zöldséggel

2009.10.09

Itt van az ősz, itt van újra…. és a piacon a zöldséghalmok színes kavalkádja. Ilyenkor már olcsón kapsz káposztaféléket, céklát, répát, burgonyát – amiből már megvásárolhatod a télire való adagot is, ha van helyed tárolni. Még van jó áron paradicsom, paprika.

 

Heti menüdet állítsd úgy össze, hogy ezek a friss zöldségek, s a belőlük készült gyors vacsorák kerüljenek az asztalodra, hogy még a tél beállta előtt vitaminok és ásványi anyagok kerüljenek a szervezetedbe.

 

Nézzük akkor a menüt, és a recepteket, amit ezen a héten főleg hús nélküli zöldségételekből állítottam össze, bár a húsimádóknak zárójelben hozzátettem, hogyan lehet ezt „felturbósítani” :

 

Hétfő: kelkáposztatekercs hagymás tört krumplival töltve

Vegyél egy nagy fej kelkáposztát, úgy másfél kilósat, s ennek a külső nagy leveleit szedd le, majd forró, fűszeres (só, bors, köménymag) vízben abáld meg (magyarán nem megfőzzük, csak 6-8 percig gyöngyöző vízben puhítjuk). Kb. 5 levelet használj fel három adaghoz. A főzővízből egy konyharuhára szedd ki, vigyázz, hogy a levelek maradjanak egyben, a vastagabb levélnyeleket vágd ki, vagy vékonyítsd le, felében. Közben főzz meg kb. 5 db közepes burgonyát, piríts egy nagy fej kockára vágott hagymát, s ezt keverd össze a főtt burgonyával, egy kicsit törd meg, és fűszerezd borssal, fokhagymával, köménymaggal. Ezt a masszát terítsd rá a megszikkadt és egymás mellé lefektetett káposztalevelekre. Pont úgy kell kinézni a káposztának, mintha egy nagy téglalap lenne. Amikor rátetted a krumplit, akkor óvatosan tekerd fel az egészet, mintha beiglit csinálnál, s így kapsz egy krumplival töltött káposzta rudat. Ezt fektesd bele egy tepsibe, locsold meg tejföllel, szórj rá egy kis sajtot, és mehet a sütőbe! Amikor szép rózsaszín a teteje, kész van. Szeleteld mint a rétest, az asztalnál még tehettek rá egy kis tejfölt. (Ha hús imádó vagy, akkor tegyél rá egy kis szalonnát is, úgy süsd meg, vagy süss hozzá egy-egy szelet natúrszeletet, s a káposztás tekercs lesz a köret)

 

Kedd: brokkoli és karfiol rózsák húsgolyókkal

Egy fej brokkoli, egy kis fej karfiol, mindkettőt főzd meg – külön-külön – sós vízben, majd szedd rózsáira. Szójagranulátumból készíts jó fűszeres fasírt masszát,  és kb. akkora kis golyókat formázz, mint a zöldség rózsák. Süsd ki forró olajba, és aztán tedd egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kerek sütőformába, sorba: egy brokkoli, egy kisütött golyó, egy karfiol, és így tovább. Locsold meg egy kis tejföllel, s süsd meg. Szemnek is szép látvány, nem csak a gyomrunknakJ . (Ha húsimádó vagy, akkor a golyókat darált húsból készítsd)

 

Szerda: bundázott cékla, párolt rizzsel

Személyenként egy-egy közepes cékla, amit főzz meg kuktában, pillanatok alatt kész van. Kihűtöd, meghámozod, és kb. fél centis karikákra vágod. Ezt kell  - amennyiben húsevő vagy a szokásos panírban: liszt-tojás-zsemlemorzsa – ha vegetáriánus vagy, borsólisztbe beleforgatni, majd kisütni. Párolt rizzsel, és valamilyen szósszal tálald, tartárral, vagy csak kefir-mustár keverékével.

 

 

Ha Csütörtök, akkor tök: Töltött tök (vagy padlizsán)

Egy közepes tök, vagy személyenként egy-egy kb. 15 centi hosszú padlizsán. A zöldségeket kettévágjuk, ha tök, előtte meghámozzuk, ha padlizsán, akkor hagyjuk a héját rajta. Személyenként 10-15 dkg darált hús, vagy ha vega vagy, akkor ennek megfelelő szójagranulátum – amit persze be kell áztatni. Hozzávaló még egy kis maradék másnapos kenyér, vagy zsemle, só, törött bors, fokhagyma, petrezselyem. A darált húsból, kenyérféléből, a fűszerekkel, és két tojással fasírthoz hasonló masszát készítünk. Ezt beleillesztjük a félbevágott zöldekbe, majd letakarjuk egy-egy szelet sajttal, s a sütőben fél óra alatt készre sütjük.  Természetesen, hús helyett szójával is kitűnő étek!

 

Péntek: Székelykáposzta – hallal

Végy egy fél kilónyi savanyú káposztát. Olajon piríts meg egy közepes fej hagymát, erre jön a pirospaprika, a kicsavart káposzta, egy kis bors, és apróra vágott kapor. (a káposzta levelet ki ne öntsd! Tele van vitaminnal, a családban úgyis van olyan, aki imádja, és örömmel megissza) Főzd meg, mintha pörköltet főznél, és amikor már majdnem puha, akkor tegyél rá busa-kockákat, amit előzetesen besóztál. Óvatosan keverd meg, a halnak elég kb. 10-15 perc, és kész is. Tálaláskor tejfölt is tegyél az asztalra – nagyon finom, a múlt héten próbáltuk ki. Ha még marad a kaporból, frissen a tányéron is szórjátok meg!

 

 

Szombat: paradicsommal rakott cukkíni sajttal

Személyenként 3 paradicsom, és egy kb. 20 centis cukkíni. A cukkínit felkarikázzuk kb. fél centi vastagra, besózzuk. A paradicsomokat szintén felkarikázzuk. A cukkínit lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és kisütjük. Itatós papírra szedjük. Egy tűzálló tálba, vagy tepsibe amit előzőleg kiolajoztunk, és zsemlemorzsával meghintettünk, sorba rakjuk a hozzávalókat. Egy paradicsom szelet, rá egy rántott cukkíni, majd megint paradicsom, és cukkíni, és így tovább. Úgy rakd egymásra, hogy félig takarja az egyik szelet a másikat. Amikor elfogytak a hozzávalók – csak egy sorba rakd őket! – akkor megszórjuk reszelt sajttal, és mehet a sütőbe! Ha húsevő vagy, akkor egy kis ragut, vagy natúr szeletet készíts hozzá!

 

Vasárnap: gombapaprikás

Személyenként úgy 10-12 dkg gomba, amit csak moss meg! Nem kell a kalapján lehúzni a „bőrét”. Egy nagy fej hagymát dinsztelj meg, a gombát vágd kockára – sokkal finomabb, mint szeletben! – tedd rá a hagymára, sózd és pirospaprikával szórd meg. Fűszerezése még egy kis bors, és egy kis curry, majd kislángon letakarva főzd meg. Azért kis lángon, mert a gomba levet enged, és ha így csinálod, szinte nem is kell rá vizet önteni. Ha már megfőtt, akkor húzd le a lángról, egy kis liszttel szórd meg – behintőporozzuk J - keverd össze, tegyél bele ízlés szerint tejfölt, és rottyants rajta egyet a lángra visszatéve. Főtt tésztával, nokedlivel, vagy rizzsel tálald. Ha tálalás előtt megszórod egy kis vágott petrezselyemmel, igazán friss, üde paprikást tálalsz fel!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kela@freemail.hu

(apera, 2009.10.19 15:03)

Kedves Vivi! Remélem, sikerült a vacsorát elkészíteni. Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Jövő héten "húsimádók" hete lesz, akkor frissul ez a menüpont! üdvözöllek A.

Csütör-tök

(Vivi, 2009.10.14 15:55)

Kedves Apera!

Köszönjük a nem mindennapi, mégis egyszerű recept-ötleteket!
Munka után megyek tököt/padlizsánt venni!

Még egyszer köszi!
Vivi