Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őszi heti menüsor – húsimádóknak

2009.10.28

Hétfő:

Sajttal és uborkával rétegezett egyben sült fasírt

Hozzávalók: darált hús – én pulykahúsból készítem, de természetesen, ha sertésből készül, akkor is finom – szikkadt zsemle vagy a kenyér csücskeJ , tojás, fokhagyma, vörös hagyma. Sajt, ami nem olvad könnyen, akár sütni való Medve, vagy lehet ez trapista is, 2-3 db csemegeuborka Fűszerek: só, bors, petrezselyem.

A hozzávalókból a szokásos módon fasírtot gyúrunk, de nem pirospaprikát teszünk a masszába, hanem apróra vágott petrezselymet – amit helyettesíthetünk szárítottal is.

Egy sütőedényt vékonyan kiolajozunk, a massza felét rúd alakban formázva belefektetjük. Erre sajthasábokat, s négy részben vágott csemege uborkát fektetünk hosszában, felváltva soronként. A fasírt hús megmaradt részével betakarjuk, s kezünkkel csinosítjuk a hengert, majd egy kis zsemlemorzsával óvatosan beszórjuk, kissé alá is nyúlva a tekercsnek. A tetejére kakastaréjra bevagdosott szalonnaszeleteket teszünk, s előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük, néha locsoljuk meg a tetejét, hogy ne legyen száraz.

Krumplipürével tálaljuk!

Kiadós vacsora, s azért is jó hétfőn készíteni, mert ez hidegen is nagyszerűen szeletelhető, s a hét további napjain a megmaradt fasirtból szendvicsek készülhetnek, amit akár gyereknek, vagy életünk párjának is becsomagolhatunk reggelire, uzsonára. Látványnak is szép, amikor felvágjuk a hústekercset, s abban ott csücsül egy-egy sajtkocka, s mellette az uborka. Egyúttal, a saláta problémát is megoldottukJ

 

Kedd:

Csirkemell hamis vadas-mártással

Hozzávalók: fejenként egy fél csirkemell – csont nélkül -, egy-egy közepes sárgarépa, egy kis fej hagyma, olaj, vagy zsír, ki mivel főz, tejföl, a sűrítéshez egy kis liszt. Fűszerezése: só, törött bors, mustár, citromlé

Egy magasabb falu serpenyőben megforrósítjuk a zsiradékot, s ebbe átsütjük az előzetesen besózott, és lisztbe forgatott csirkemelleket – magyarán átpirítjuk. Ha megpirultak, akkor visszatesszük őket az edénybe, s annyi vízzel felöntjük, hogy félig ellepje őket, egy kis vegetával megszórjuk, de csak épphogy, s letakarva átpároljuk őket. Ez igazán nem sok idő, hisz a csirkemell 15 perc alatt kész lesz. Egy másik lábosban zsiradékot melegítünk, ebbe beletesszük a reszelt hagymát, kissé átdinszteljük, s hozzátesszük a sajtreszelőn lereszelt sárgarépákat. Megsózzuk, kissé megborsozzuk, a csirke sütő-pároló levéből öntünk annyit rá, hogy „rotyogjon”. Közepes lángon puhára pároljuk. Ezután teszünk rá mustárt ízlés szerint, ezzel átkeverjük – három – négy személynél, 3 sárgarépához kb. 2 púpos evőkanálnyi legyen a mustár legalább! – majd lehúzzuk az edényt a tűzhelyről. A tejfölbe keverünk egy kis lisztet, ezzel behabarjuk a répásmustáros mártásunkat, a maradék hús lét, amiben párolódott a csirkemell szintén ráöntjük, jól megkeverjük, és visszatesszük a tűzre, hogy beürüsödjön, kis lángon folyamatosan keverve, hogy ne legyen benne csomó. Egy kis citromlét még teszünk bele. Ha nem pikánsan szereted, akkor egy kávéskanálnyi cukrot, vagy egy teáskanálnyi mézet is tehetsz a mártásba. Ha van botturmixod, akkor a sűrítés után húzd le a lábost a tűzről, s a botturmix-szal még egész krémes állagúra tudod keverni. Ha kész a mártás, akkor tedd bele a húst, egy-két perc alatt melegítsd össze az egészet, és tálalhatod is. Köretként tésztát ajánlok, én nagyon szeretem a csavart tésztát, vagy a kagylót, persze, ha tud mindenki spagettit, vagy makarónit enniJ akkor klasszikusan azzal tálald. Ha még egy-egy fél szelet citromot is teszel díszként a tányoron lévő vacsorához, akkor már a díszítést is megoldottad! Az egész elkészítése nem tesz ki többet fél óránál, úgyhogy hétköznapi vacsorának (is) megfelelő.

 

Szerda:

Sült malac-császár hagymás-krumplival egybesütve

 

Malac-császárhúst már szinte mindig lehet kapni a nagy bevásárló központokban. Hozzávaló: négy személyre kb. 60-70 dkg császárhús, személyenként két szem krumpli, egy-egy közepes hagyma, fokhagyma. Fűszerként: só, bors, köménymag, babérlevél.

Ez azért praktikus vacsora, mert tulajdonképpen elkészíti önmagátJ

A húst sózd be, vegyél elő egy sütő alkalmatosságot – én az un. kacsasütőben szoktam csinálni – de lehet ez egy tepsi is. Egy kis olajjal locsold meg az edényt, tedd bele a besózott hús-csíkokat, a megtiszított egészben hagyott krumplikat tedd köré, ha nagyobb lenne a krumpli, vágd félbe! A megtisztított hagymákat is sorakoztasd oda. Fokhagyma gerezdeket a húsra tedd, a hagymákat és krumplikat szord meg sóval, majd az egész mindenre szórj törött borsot, köménymagot, s 2-3 babérlevelet is tegyél rá. Egy kis vizet önts alá, hogy kb. egy centiméternyi legyen az edénybe. Ha tepsi, alufóliával takard le, ha olyan edény, aminek teteje van, tedd rá, és told a sütőbe! Kb. 50 perc alatt megsül. Egyszer azért nézd meg, ha piros a hús, akkor fordítsd meg, hogy minden oldala szép legyen. Ez alatt az 50 perc, egy órányi idő alatt, bármit csinálhatsz, hisz nem kell a konyhában foglalkozni a vacsorával! Ha feltálalod, akkor igazán finom hozzá a csalamádé.

 

Csütörtök:

Lecsós csirkecombok

Hozzávalók: személyenként két-két darab felső comb, hagyma, paprika, paradicsom. Fűszer: só, pirospaprika, egy kis cukor

Még most érdemes elkészíteni, hisz még igazi szabadföldi paprikát, és paradicsomot lehet kapni.

Egy lábosba a megtisztított kockára vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, mintha pörköltet készítenénk. Ebbe beletesszük a besózott csirkecomb darabokat, és átforgatjuk, hogy fehér rétege legyen a húsnak, hisz ilyenkor lezáródik, a hirtelen sütéstől, és szaftos marad. Villát ne szúrj bele! Kissé megsózzuk s kis lángra tesszük, letakarjuk. A hús biztosan fog egy kis levet engedni. Amíg kis lángon pötyög, addig felvágjuk a paprikát, paradicsomot. A paprikát karikára, a paradicsomot kockára. Majd először beletesszük a paradicsomot a húshoz, és kb. 5 percig rotyogtatjuk vele. Ekkor beletesszük a paprikakarikákat is, letakarjuk, kb. 5 percig főzzük, aztán vedd le a fedőt, és nézd meg, hogy van-e rajta annyi lé, hogy eltakarja az egészet. Húzd le a lángról a lábost, most tedd bele a pirospaprikát, ha nincs rajta elég lé, akkor öntsd fel vízzel, hogy ellepje, és tedd vissza rotyogtatni. Egy-két perc múlva kóstold meg, ha kell még só, akkor sózd. Kb. egy kávéskanálnyi cukrot tegyél bele, mert a cukor fogja az ízét jobban kihangsúlyozni, nem szabad édesnek lennie! Kb. fél óra alatt kész is vagy vele. Körete lehet rizs, vagy tészta, de végül is, ha kissé sűrűbb állagura készítetted, nem annyira leveses, akkor kenyérrel is megehetitek! És akkor a sűrűbb szaftot igazán ki lehet tunkolniJ

 

Péntek:

Sajttal töltött fokhagymás rántott pulykamell.

Ez általában a munkahelyeken „rövid nap”, így egy kissé több időt igénylő vacsorát is készíthetünk.

Hozzávalók: személyenként 20 dkg pulykamell, sajt – akár camember, vagy rokfort, de ha nem szereted az erős ízeket, akkor trapista is jöhet – liszt, tojás és morzsa bundázáshoz, olaj, vagy zsír a sütéshez.

A pulykamellből annyi nagyobb szeletet vágunk, ahányan vagyunk, ahány sültet szeretnénk készíteni. A hússzeleteket kiklopfoljuk, és besózzuk. A bundázáshoz kikészítjük a hozzávalókat. A felvert tojásba beleteszünk kb. fél mokkáskanálnyi fokhagymaport, s összekeverjük vele. A besózott hús egyik felére rátesszük a sajtot  - ha camember, akkor negyedet, ha rokfort, akkor kissé törjük össze, és nagyon kis vajjal lazítsuk, hogy halmot tudjunk a húsra tenni belőle, ha trapista, akkor vágjunk hasábot belőle, s ezt tegyük a húsra – a hús másik felével a sajtot beborítjuk, s hústűvel, vagy fogpiszkálóvala széleket „bevarrjuk”. Ezután a szokásos módon - liszt, tojás, morzsa – panírozzuk, majd közepes lángon kisütjük. Tálalhatjuk sült krumplival – ha már úgyis sütünkJ, vagy pürével, de finom párolt zöldségekkel is!

 

Szombat:

Libaaprólék leves gazdagon

Igazából, most két napra való receptet mondok el, hisz itt a hétvége, s nem kell mindkét nap órákat a konyhában tölteni ahhoz, hogy több féle dolgot tálaljunk fel.

Hozzávalók: Libaaprólék, tehát legyen benne a háta, a szárnya, vagy lehet kapni libaszárnytövet, a nyaka, ha lehet a szive, és a zuzája. Fagyasztva lehet kapni libafarhátat, másfél-két kilós csomagokba, nagyon megéri, ehhez vegyél még szárnytövet.

Sárga és fehér répa, hagyma, fokhagyma, zeller, karalábé, kelbimbó, egy kis zöldpaprika, egy kisebb paradicsom

Füszer: só, egészbors, babérlevél, szerecsendióvirág, majoranna

 

A libaaprólékról szedd le a zsírt, a zsíros bőrt is vágd le róla. Ezeket majd kockára vágva ki lehet sütni, töpörtyű lesz belőle, és finom libazsír.

A csontos részt, a húsosokkal tedd egy fazékba, öntsd fel hidegvízzel, annyi tányérnyival, ahányan esznek belőle, és még plusz eggyel, mert ez a plusz egy, ami főzés közben elpárolog. Ehhez az adaghoz kb. hat tányérnyi víz kell, akkor ugye esznek négyen, egy úgyis repetázik, egy pedig elpárologJ tehát ez kb. két liternyi víz.  Tegyél bele sót, az egész borsokat – úgy egy csapott evőkanálnyit, babérlevelet, és a szerecsendióvirágot, a fokhagyma gerezdeket  - kb. 3 -, a közepes hagymát, a kicsi paprikát, és a kis paradicsomot és kezd el lassú lángon főzni. Közben tisztítsd meg a zöldséget, tedd külön egy tálba.

Most süsd ki a zsiradékot, szűrd le a kisült zsírt és tedd külön a töpörtyűt.

 

A leves kb. egy -másfél órányi lassú főzése után nézd meg, hogy a húsok félpuhák-e, ha igen, tedd bele a répákat, a zellert és a karalábét. Kóstold meg, hogy elég sós-e. Itt most tehetsz bele két leveskockát, s csendes főzéssel főzd tovább. Azt szokták mondani, hogy gyöngyözzön a leves, tehát nem bugyog, mert akkor zavaros lesz, hanem csak úgy pötyög, gyöngyözik. Úgy kb. egy órás főzés után kóstold meg, ekkor már kész kell, hogy legyen, telt izűnek, aranysárgának kell lennie, ekkor tedd bele még a kelbimbót, s ezzel még úgy 20 percig főzd. A kelbimbó el is maradhat, de nagyon finom ízt ad, és nagyon egészséges, viszont hamar megfő, tehát az utolsó fél órában elég beletenni.

 

Nos, itt vagyunk a nagy fazék levesünkkel, amiből kivesszük a főtt húst – lecsontozzuk a dolgokat.  Felezzük meg, egyik felét meghagyunk a leveshez, a másik felét pedig félretesszük. Félre teszünk a főtt zöldségből is egy szál sárga répát, egy fehéret, egy kis zellert.

 

Szombaton megesszük a húslevest, a főtt hússal, s a zöldséggel, levestésztával.  

Utána ehetünk egy-egy szelet süteményt, hisz a levesünk igazán tartalmas volt.

 

Este ehetünk vacsorára a töpörtyűből, egy kis zöldfélével, és persze a kifagyott libazsíros kenyér….hmmm. Adjunk a fogyókúránakJ

 

Vasárnap:

ludaskása

 

Pirítunk egy nagy fej hagymát, kivesszük belőle a felét. A lábosban maradóra ráteszünk egy bögrényi rizst – három-négy személyre számolva – kissé átforgatjuk, hogy a rizs kifehéredjen,  felöntjük forró vízzel, hogy kb. egy újnyira legyen magasabban a víz a rizstől,  megsózzuk, megborsozzuk, és megpároljuk kis lángon. Ha kész, akkor a félretett pirított hagymára rátesszük a tegnap félretett főtt húsi darabokat, átforgatjuk, egy kis pirospaprikával megszórjuk, egy kis levessel felöntjük, hogy rotyogjon. Egy-két perc. Az félretett főtt zöldségeket kis kockára vágjuk, és az egészet, a rizst, a húst és a zöldséget lazán összekeverjük egy nagy lábosban. Így lesz nekünk ludaskásánkJ)

 

Ha maradt a tegnapi húslevesből, akkor persze vasárnap megesszük, ha csak lé maradt, akkor egy-egy buggyantott tojással csészében feltálalva épp elég is a rizses hús elé. Ha mégsem szeretnénk így, akkor félre is tehetjük a húslevest, mert abból még hétfőn is készíthetünk pl. gombalevest, vagy le is fagyaszthatjuk, és később felhasználjuk.

 

A mai ínséges időben, amikor minden annyira drága, igazán olcsó ilyen hétvégi nagy fazék levest főzni, főleg libából, hisz ebből nem csak levesünk, második fogásunk, de zsírunk, töpörtyűnk is lesz, s ha még egy kicsit több zöldséget teszünk a levesbe, csak egy-egy szállal, és mondjuk még egy egész krumplit is, akkor ebből készíthetünk francia salátát, ami igazán finom a vasárnapi reggeli gyanánt.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vadas

(Vivi, 2009.11.04 16:16)

Kedves Apera!

Ma elkészítettem a hamis vadasodat. Nagyon finom lett, a receptedhez képest egy pici kiegészítést tettem: babérlevelet is dobtam a szószhoz, illetve savanyú ubit vágtam még bele (így a savanyú ízek még pikánsabban "kijöttek").
Penne tésztát főztem ki hozzá, mert így a szósz a tésztát is "átjárthatta".
Köszönöm a remek ötletet, receptedet mindenkinek csak ajánlani tudom!!!!

Köszi:
Vivi