Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pünkösdi ételek

2010.05.17

Pünkösdi ételek


Pünkösdkor akárcsak Húsvétkor számos népi szokást ápolunk a mai napig. Ellentétben azonban a Húsvéttal, a Pünkösdnek nincsen kifejezetten "kötelező" étele, mégis van pár étel, amit ilyenkor illik elkészíteni.



Pünkösdi rántott csirke és az epres tészta

Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat sütnek, hogy sárga legyen a kender, a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltik meg.
S bár e gesztenye téli étel, Pünkösdkor is előkerül: egyes falvakban a koszorúba font gesztenyét ősszel elteszik a verembe, majd pünkösdkor előveszik, és a ház előtt vagy az utcán fogyasztják.

 

                                                                     

A hagyományos tyúkhúsleves, vagy jérceleces elmaradhatatlan Pünkösd vasárnap. A húsokon kívül számos töltött (édes vagy sós) tésztát is készíthetünk.

Nézzünk pár, kedvcsináló pünkösdi receptet:

Idei libasült

A liba zsírzóját és gégéjét kiszedjük, majd sóval és majoránnával bedörzsöljük, és a májat és a petrezselyemzöldet beletesszük. A zsírréteget bevagdossuk, majd tepsibe tesszük, körberakjuk a feldarabolt burgonyával, és megsütjük. Közben sűrűn meglocsoljuk. Amikor kész, a májjal együtt felszeleteljük, és a burgonyával tálaljuk.

Becsinált jérce

A húst nyolcadokra vágjuk, a zöldségeket feldaraboljuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a kelvirágot szétbontjuk. A húst főzni kezdjük, majd ha felforrt, leöntjük róla a vizet, és hideg vízben többször megmossuk. Utána 1 l vízben feltesszük főni a zöldségekkel együtt. A vajból és lisztből rántást készítünk, majd belekeverjük a petrezselymet. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a rántást, és készre főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét és a tejszínt. Tálalhatjuk rizzsel.

Meggyes lepény

A lisztet a vajjal, tojássárgájával, tejföllel, a citrom reszelt héjával, sóval, porcukorral, vaníliás cukorral és élesztővel összedolgozzuk. Két részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. A meggyet megszórjuk a cukorral, vaníliás cukorral, dióval és a citrom reszelt héjával, majd jól elkeverjük. A tésztából két lapot nyújtunk, az egyiket félig megsütjük, majd a leszűrt meggyel beborítjuk, rátesszük a másik lapot, megkenjük a tojással, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Mivel Pünkösd esetén nem alakult ki olyan hagyományos étel, mint Karácsony, vagy Húsvét esetén, ezért tulajdonképpen bármit főzhetünk, amit egyébként vasárnap is szoktunk.      

Kép

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.