Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


receptek az én konyhámból

Kedves Olvasó!

Úgy adódott, hogy mostanában csak hétvégeken főzök, s akkor is igyekszem a pénztárcámhoz és "kívánalmamhoz" közelítve ételeket tenni az asztalra. A hét többi napján hozatom a vacsorámat, mert napközben szendviccsel látom el magam, és a házhozszállított dobozban rejlő bármit este eszem meg.

Elgondolkodtam, s arra a megállapításra jutottam, hogy van az az "elhízás", ami már nem folytatható, több okból is: 1. nagyon nem tetszik az, amit a tükör mutat, 2. teljesen egészségtelen tespedt életet hoz magával, 3. nagyon fájnak a lábaim, ezeknek pedig végét kell vetni.

Mivel már számos ilyen-olyan fogyókúrán, életmódváltáson, és mindenfélén túl vagyok, ezért most úgy döntöttem, hogy - találván egy jó honlapot, ahol megvilágosodtam - megadott kalória, szénhidrát, és fehérje mennyiséget nem lépek túl, azon belül viszont mindent megeszek, amire vágyom, s mivel ezek az előbb felsorolt értékek elég alacsonyak, így ha tetszik, ha nem a szervezetemnek, a tartalékaihoz - magyarán a hájhoz - kell nyúlnia. Így esett meg, hogy tényleg fogyok. DE! mivel sok mindent megkívánok, s alap esetben az eddig megszokottól eltérően kell elkészíteni, hogy bele is férjen a korlátozásba, ezért más alapanyagokkal kell néha dolgozni.

Az elmúlt héten pl. túrós rétest ettem, amihez viszont rizs-lap tésztát vettem. Ezt általában megtöltik valami sóssal, vagy zöldséggel, feltekerik, aztán olajban kisütik, vagy feltekerik, és megeszik. A lapokat az előírás szerint vízbe kell pár másodpercig áztatni, átrakni egy tálcára, vagy lapra, majd a megpuhult "tésztát" betölteni, és ilyen-olyan formán elkészíteni. Én egyszerűen kinyitottam a melegvízcsapot, a víz folyására merőlegesen két kézben tartva a lapot háromszor-négyszer áthúztam a melegvízen, majd leraktam egy tányérra, s mire ezt a tevékenységet elvégeztem, meg is puhult. A túrót összekevertem tojásfehérjével, cukorpótlóval, vaníilia aromával, és reszelt citromhéjjal, ráraktam a lapra, majd feltehertem, behajtva a két szélét, így lett egy négyszögletes csomagocska. Nagyon vékonyan bekentem egy tepsit olívaolajjal, majd a csomagocskák tetejét is, és megsütöttem. Teljesen olyan lett, mint a túrós rétes, csak sokkal "szegényebb" tápértékű.

Ilyen csomagot készítettem vadlazaccal is - amit most nagyon baráti áron lehet az üzletben kapni, aztán kipróbáltam még egy édes-variációt, reszelt almával.

Ajánlom ezt a rizslapot jó szívvel mindenkinek!

 

 

Cikkek

Képek a konyhámból 4.

2015.10.05

sült csirke, párolt tök körettel

 

Képek a konyhámból 3.

2015.10.05

Halas tál - tilápia halból

 

Képek a konyhámból 2.

2015.10.05

Brokkolis rakott tál

 

Képek a konyhámból

2015.10.05

gyümölcs saláta

 

pünkösdi ételek

2010.05.17

Néhány recept Pünkösdre

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: receptek az én konyhámból | Hozzászólások: 0

húsvéti receptek

2010.03.31

sütemény, hideg konyha, ital
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: receptek az én konyhámból | Hozzászólások: 0

hagyományos húsvéti ételek

2010.03.31

forrás: Juhász Katalin

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: receptek az én konyhámból | Hozzászólások: 0

Böjti ételek

2010.02.19

Néhány recept a böjtös napokra
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: receptek az én konyhámból | Hozzászólások: 0

káposztás ételek

2010.01.22

Ebben a cikkben nem csak recepteket írtam, hanem olvashatsz a káposzta élettani hatásairól is! Ajánlom mindenki figyelmébe!
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: receptek az én konyhámból | Hozzászólások: 1

Karácsony a mi asztalunknál

2009.12.12

Mindig nagyon vártam a karácsonyokat. Amikor gyerek voltam, akkor azért, mert borzasztóan kiváncsi és izgatott voltam, hogy vajon mit hoz a Jézuska, s amikor már felnőtt lettem, azért, hogy vajon az én Jézuskám, mennyire fogja meglepni, és megörvendeztetni szeretteimet. Persze, felnőtt fejjel, nem csak lélekben készültem az ünnepre, de a környezetünket is igyekeztem olyanná tenni, ami méltó volt az ünnephez. Így aztán volt karácsonyi függönycsere, szőnyegcsere az egész lakásban, amit annak idején sokan megmosolyogtak az ismerőseim közül. S volt persze nagy készülődés, a konyhában, sütés, főzés, ünnepi tányérok, és evőeszközök, külön erre az alkalomra poharak előkészítése. Általában, mivel mi főleg szárnyasokat ettünk, vettünk egy nagy friss (nem fagyasztott) pulykát, s ebből készült a több napi menüsor, aminek variációit most közre adom.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: receptek az én konyhámból | Hozzászólások: 0