Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Ezoteria gyűjtőfogalom, mely a lexikon szerint az alábbi jelentéssel bír:

 

Ezoterika, ezotéria vagy ezoterikus tanok

"a titkos tanokra használt kifejezés, amelyet csak egy csoport beavatottjai számára ismeretesek, rejtélyes, okkult, rejtett", szemben az ún. exoterikus tanokkal (in.: Nevill Drury: A miszticizmus és az ezoterikus tanok lexikona, 80.old.).

Az ezotéria világába sorolható számos olyan irányzat, mely korunk tudományos világképébe nem illeszkedik bele, a világot, annak működését és részeit tudományostól eltérő szempontból (vagy a dolgokat összefüggéseiben) vizsgálja.

A kifejezés a görög εσωτερική, esoterikós („belső”) szóból ered, ami ezen tanok követőire, a „belső körre” utal, azokra, akik felismerni voltak képesek a tanok összefüggéseit, szemben a „külső körrel” (exoteros), ami a közönséges embereket jelölte.

A szó főnévi formája a görög 'ezoterikosz' (latinosan 'ezoterikus') melléknévnek, melynek jelentése: belső, benső (ezo=befelé). Bővebb értelemben a lélek belseje felé irányuló utazást, szűkebb értelemben pedig csak a beavatottak számára elérhető misztikus tudást jelent.

Az ezotéria az emberiséggel egyidős jelenség, mivel az ember, mint spirituális lény az idők kezdete óta választ keres élete "nagy kérdéseire". Mégis, beszélhetünk az ezotéria újrafelfedezéséről, a körülbelül az 1960-as évektől kibontakozó New Age (Új Korszak) mozgalom keretében. Ennek lényege, hogy a kétezer éve tartó, Jézus megjelenésével kezdődött Halak-világkorszakot felváltja az új, a Vízöntő érája.

A szót a történelem folyamán is, és napjainkban is számos eltérő módon alkalmazták, alkalmazzuk, hol tágabb körben általában bármilyen titkos tanokra, hol csak az okkult tanokra.

Ezoterikus tanok, irányzatok, vallások, tevékenységek

Egy nem kizárólagos lista az ezoterikus tanokról, vagy olyan tanokról, amik az ezoterikára építenek:

okkultizmus

mágia

alkímia

asztrológia

spiritualizmus

teozófia

gnoszticizmus

Kabbala

antropozófia

szabadkőművesség

rózsakeresztesek...

Több vallás alapelemei és gondolatai, tanításai szintén beilleszkednek az ezoterikus világképbe.

vallási jellegű irányzatok:

wicca, újpogányság,

ezoterikus buddhizmus (Vajrayana), reinkarnáció

sámánizmus

sátánizmus (ez az ún. bal kéz útját követi)

szúfizmus...

 

Barátaim közül többen elvégeztek különböző tanfolyamokat, iskolákat, melyek a fenti tanokhoz kapcsolódnak, így van közöttük asztrológus, kártyavető (különböző kártyákkal), természetgyógyász (kineziológus, masszőr, stb.) – tehát, belső világunkkal foglalkozó, útmutató, képzett szakember. Ajánlom figyelmetekbe Őket. A „Kérdezz – felelünk” menüpont az ő közreműködésükkel jött létre azért, hogyha életedben olyan helyzetbe jutottál, amit már egyedül nem tudsz megoldani, vagy olyan keresztúthoz, amikor nem tudod egyedül eldönteni, hogy merre indulj tovább, keress meg minket, kérdezz, s mi válaszolunk legjobb tudásunk szerint.

Terveinkben van, olyan kis csoportos amatőr jóga tanfolyam indítása, mely nem csak a jóga elemeit, hanem a hatvan-hetven perces óra meditációs gyakorlatok elemeit is tartalmazza, így a test és lélek együtt tisztul, erősödik, az órák végeztével. Legfőképp középkorú, 40 év feletti nőknek ajánljuk, akik lassan belépnek a változó korba, illetve már abban élnek annak problémáival együtt. De ajánljuk az idősebb korosztálynak is, az izületi, csontritkulásos betegségek könnyebb viseléséhez, s egyáltalán a rugalmasság, mozgékonyság visszanyeréséhez, s megtartásához.

 

 

Bemutatom neked Dr. Zsu-t, aki elsősorban asztrológiával foglalkozik, azon belül is horoszkópkészítéssel. Bátran fordulj hozzá akkor is, ha életmód-vezetési tanácsot szeretnél kérni úgy, hogy belenézzen a kártyákba, mivel tarott, cigány, szerelmi-jós, és magyar kártya vetésében is jártas. Csak egy ötlet: szerettednek ajándékként horoszkópot is készíttethetsz, akár születés, akár névnapjára, vagy a nagy ünnepek alkalmával – igazán személyre szabott, egyedi ajándék.

Elérheted Julcsit itt a honlapon keresztül a „kérdezz-felelünk” menüpontban, vagy a megyerizsuzsanna@freemail.hu címen

 

 

 Ismerkedj meg  Csillával, aki diplomás parapszichológus-szellemi gyógyító, okleveles kineziológus,  ETI (Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet) természet-gyógyász végzettséggel rendelkezik, jelenleg teológiai főiskolára jár.
Ha megkeresed, szívesen találkozik veled személyesen is. Főbb területei:  táplálkozási tanácsadás, jóga, szeretetmasszázs, meditáció. 

 
Idézem Csilla szavait: „Amiben segíteni tudok: hogy újra megtaláld önmagadban mindazt, amit elfelejtettél/elfelejtettek Veled, és természetesen, hogy egészséges legyél”.

Fotográfusként képeit megtalálod az iwiwen is. Jó szívvel ajánlom, ha családi eseményeidet – esküvő, születésnap, évfordulók, ballagás, party, koncert, stb. – szeretnéd megörökíttetni fényképen, keresd meg Őt és beszéljétek meg a továbbiakat.  

Csillával a kapcsolatot felveheted a „kérdezz-felelünk” menüpontnál, vagy a gtcs@vipmail.hu címen.

 

 

Csilla ajánlása:

www.bruno-groening.org/magyar/lehre/defaultlehre.htm

 

A felsorolásban utoljára hagytam jómagam – engem is kereshetsz szintén a „kérdezz-felelünk” menüben általános emberi problémákkal, mint pl. kapcsolatteremtés, beilleszkedés, protokoll. Néhány egyszerű technikával meg tudlak ismertetni, amivel könnyebbé válhatnak hétköznapjaid. Szívesen adok útmutatást ajándékozási ötletekkel, családi események, baráti összejövetelek, kisebb konferenciák szervezésében.

Természetesen, személyes találkozót is megbeszélhetünk, ahol kérésedre „boszorkánykodhatunk” is, előveszem a kártyát, és megnézhetjük a lapok iránymutatását; beszélhetünk környezeted átrendezéséről akár a feng shui szem előtt tartásával; segítségül hívhatjuk a színeket, illatokat, fényeket. 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Valahol Európában

(dr. Zsu, 2010.01.27 07:49)

Én voltam a pogácsás vendégségnél az egyik vendég. Csodás volt minden, csak ham-ham volt és terefere.
Most én is kipróbálom, imádkozzatok értem !

Várjuk a további jóóó ötleteket! Pusza